Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

André Kertész-kiállítás a Nemzeti Múzeumban

kategória: Programajánló


Az egyetemes fotográfia egyik legnagyobb nevű alkotója, a magyar származású André Kertész előtt tiszteleg a Magyar Nemzeti Múzeum most megnyílt retrospektív kiállítása. A nagyszabású tárlat több mint 250 fotón segítségével tekinti át a művész hét évtizedes munkásságát.

"André Kertész nem egyszerűen megragadta a valóságot, hanem újraalkotta a látottakat" - méltatta a kiállítást megnyitó Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a világhírű fotográfust. Felidézte, hogy a fotóművész az 1920-as évek Magyarországáról indulva Párizsban, majd New Yorkban vált világhírűvé, Robert Capa, Brassai és Moholy-Nagy mellett a magyar fotográfia egyik legnagyobb alakjává. Szülőhazájában eddig nem volt átfogó kiállítása - jegyezte meg a miniszter.

Marta Gili, a tárlat anyagát összeállító párizsi Jeu de Paumes igazgatója szerint, ha a megnyitón jelen lehetne, André Kertész valószínűleg azt mondaná: végre hazaérkezett. A több mint 250 eredeti vintázsfotót, illetve a művész által ellenőrzött kópiát felvonultató kiállítás a francia intézmény két kurátora, Michel Frizot és Annie-Laure Wanaverbecq hat éves kutatómunkájának eredményeképpen állt össze, majd a 2010. szeptemberi párizsi bemutatkozást követően a svájci Winterthur és Berlin után érkezett utolsó állomására, Budapestre.

A péntektől megtekinthető nagyszabású tárlat az I. világháborúban készített felvételektől kezdve végigköveti Kertész magyarországi, párizsi, majd hosszú amerikai korszakát egészen a nyolcvanas években készített színes polaroid fotókig. A főbb életszakaszokon belül a kurátorok egy-egy technika vagy téma mentén számos kisebb fókuszpontot is kijelöltek, például Kertész rendhagyó párizsi művészportréit vagy idős korának magányát feldolgozó munkáit. A múzeum József nádor-termeiben december 31-éig látogatható kiállítás számos kísérőprogramjáról internetes honlap nyújt részletes információkat magyar és angol nyelven.

2011.10.01 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Egészség

  Aláírás a betegágy szélén

  Orvosi beavatkozás, kórházi kezelés előtt ma már megszokott, hogy a kezelőorvos néhány papírral keresi fel betegét. Miről döntünk, mit is írunk alá ilyenkor?

  tovább

  Praktikák:

  Étrendminták

  Étrendminták
  tovább


  Szponzorált hirdetések