Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Anamnézis, közönség előtt

kategória: Programajánló

Tipikus helyzetek, abszurd képek: Anamnesis (kórtörténet) címmel mutatták be Róbert Júlia és Bodó Viktor a magyar egészségüggyel foglalkozó új darabját pénteken a Katona József Színházban. A produkció létrehozói a nézőket is bevonták az alkotófolyamatba, az előadás szövege az általuk beküldött igaz történetek, a színészek improvizációi, riportanyagok és saját élmények alapján született. A Bodó Viktor rendezte produkció mindenkit mélyen érintő területet, a betegség, a halál témakörét és a magyar egészségügy helyzetét járja körül. Korrupció, átvert betegek és csodákat véghezvivő orvosok jelennek meg a színpadon. A történet helyszíne "egy majdnem megnevezett budapesti kórház".

A Szputnyik Hajózási Társasággal közös produkcióként született előadásról Róbert Júlia elmondta: a rendező ötlete volt, hogy az egészségüggyel foglalkozzanak, mert egyrészt aktuális problémákat hordozó témáról van szó, másrészt pedig személyes dologról, amellyel mindenki találkozik élete során. "Mindenki keveredik olyan helyzetekbe, amelyeket most a színpadon viszontláthat, így a történet személyessé tud válni" - fogalmazott. A próbák alatt már kevésbé lett fontos az, hogy a magyar egészségügy helyzetéről adjanak körképet, inkább a drámai helyzetek, a halállal való szembesülés, a kiszolgáltatottság vált érdekesebb témává.

A próbafolyamat rendhagyó volt: három hónapig dolgozhattak, viszont nem volt megírt darab, hanem több elemből állt össze a szöveg, a produkció. Felhívásukra, amelyben a nézőktől vártak igaz történeteket, hatvanan küldtek be mintegy nyolcvan történetet, ezeket beépítették a darabba: figurák, helyzetek, mondatok jelennek meg belőlük. A színészek "terepen" is töltöttek bizonyos időt: választottak egy olyan szakterületet, amely érdekelte őket, és pár napot eltöltöttek mentősökkel, illetve kórházban, egy nővér vagy orvos mellett; ez saját élményt, tapasztalatot adott számukra. A harmadik fontos elemként említette Róbert Júlia, hogy a munka első heteiben interjút készítettek orvosokkal, nővérekkel, jogvédővel, gyógyszerésszel. Kérdéseik között szerepelt, hogy miért választották szakmájukat, ők maguk félnek-e betegségtől, haláltól... Mindezek után kezdték megírni a konkrét jeleneteket, kezdtek próbálni, majd az improvizációk során állt össze az előadás.

2012.04.29 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Lélek

  Üres már a fészek

  A gyermekek "kirepülése" a családi fészekből az "üres fészek szindrómát" hagyja maga után. Mi történik ekkor a házastársi kapcsolattal? Mi marad a fészekben?

  tovább

  50plusz.hu Fórum

  Szponzorált hirdetések