Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ami fontos, azt hangzavarból is kihalljuk

kategória: Neurológia, Pszichológia

Hangzavarban is arra az egy beszélőre összpontosít agyunk, akire kíváncsiak vagyunk. Ez arra utal, hogy az észlelésnél nemcsak az számít, amit érzékszerveink közvetítenek, hanem az is, hogy milyen elvárásokkal kezdtük az észlelést. Önkéntesek agyának letapogatásával vizsgálták kutatók, hogy miként oldjuk meg az úgynevezett koktélparti-problémát, hogyan kezeli agyunk a hangzavart.

Nima Mesgarani, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatója és csoportja a Nature tudományos magazinban számolt be arról, hogy több, egyszerre beszélő ember hangja közül annak az egynek a hangját halljuk meg, akire kíváncsiak vagyunk. Vizsgálataikban rögzítették a résztvevők agykérgi aktivitását, miközben különböző hangokon elhangzott mondatokat játszottak le nekik. Először különálló mondatokat hallgattak meg az alanyok, és leírták azok főbb jellemzőit. Utána két különböző mondatot játszottak le nekik egyszerre, de azt kérték tőlük, hogy csak az egyik beszélő szövegére figyeljenek, és abból jegyezzenek meg részleteket.

Minden egyes hallott hang jellegzetes választ váltott ki az önkéntesek agyának hallókérgében. A rögzített jelekből kiderült, hogy még amikor egyidejűleg más szöveget is lejátszottak, a hallókéreg akkor is specifikusan arra a hangra reagált, amelyre az alany éppen figyelni akart. Az eredmény arra utal, hogy az emberi agy nemcsak a hallószerven át bejutó hangokra alapozva dolgozza fel a hangokat, hanem befolyásolja a hallgató célja is, az, hogy mire akar figyelni. A megállapítás újfajta, tömegben is jól használható beszédfelismerő rendszerek kidolgozásához vezethet.


Animáció: HáziPatika.com

2012.04.30 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések