Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ami a szívnek egészséges, az a ráknak sem kedvez

kategória: Daganatos betegségek, Szív- és érrendszeri betegségek

A kardiológusok által ajánlott hét egészséges szokás a legfrissebb eredmények szerint nemcsak a szívbetegség, hanem a rákos megbetegedések kockázatát is csökkentheti. Ha valaki mind a hét szokást követi az Amerikai Szív Társaság ajánlásai közül, több mint 50 százalékkal csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Ráadásul az előny halmozódik, vagyis minden további ajánlás követésével tovább csökken a rák kockázata.

"Ez az eredmény azért nem meglepő, mert számos eleme, például az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a dohányzás kerülése közismerten csökkentik a rák kockázatát - magyarázta a kutatás vezetője, Laura Rasmussen-Torvik, a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának kutatója. - Fontosnak véltük hangsúlyozni, hogy e célkitűzések betartása együttesen a rák jelentős kockázatcsökkenését eredményezi." Az ajánlások a következők:

- rendszeres testmozgás,
- az egészséges testsúly fenntartása,
- egészséges étrend,
- a koleszterinszint szabályozása,
- a vérnyomás csökkentése,
- a vércukor kontrollálása,
- a dohányzás kerülése.

"Az egészség elkerülhetetlenül holisztikus - mondja dr. David Katz, a Yale Egyetem betegségmegelőzési központjának szakértője. - Nem lenne túlságosan nagy vigasz valakinek az orvosi vizsgálat után, ha az orvosa közölné, a jó hír az, hogy nincs szívbetegsége, a rossz hír azonban az, hogy rákos. Az egészség minimum azt jelenti, hogy egyetlen súlyos betegség sincs jelen, és megfelelő vitalitással rendelkezünk."

A Circulation márciusi számában közzétett kutatás során Rasmussen-Torvik kutatócsoportja több mint 13 ezer férfi és nő adatait gyűjtötte össze az 1987-ben indított, érelmeszesedést vizsgáló, jelenleg is zajló tanulmányból. A kutatás elején mindegyik résztvevőt kikérdezték életmódjukról, és arról, milyen szokásokat követnek. Húsz év múlva közel háromezer személyben alakult ki daganatos megbetegedés, főként tüdő-, prosztata-, emlő-, illetve vastag- és végbélrák.

Az eredmények azonban azt mutatták, hogy azokban a személyekben, akik az ajánlások közül hatot vagy hetet betartottak, 51 százalékkal alacsonyabb volt a rák kialakulásának kockázata, mint azokban, akik egyetlen ajánlást sem követtek. A négy ajánlást követőkben 33 százalékkal, az egy-két ajánlást követőkben pedig 21 százalékkal bizonyult alacsonyabbnak a rák kockázata.

2013.03.24 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések