Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az Alzheimer-kórosok rokonai is tarthatnak a betegségtől

kategória: Alzheimer-kór

Alzheimer-kóros betegek családtagjainál nagyobb eséllyel vannak jelen a betegségre jellemző agyi elváltozások, még mielőtt a tünetek, a memória és a gondolkodás zavarai kialakultak volna - derült ki egy új tanulmányból. A Duke Egyetem munkatársai 250, 55 és 89 éves kor közötti egyén esetén elemezték ki a betegség kialakulásának kockázatát, többségükben még azelőtt, hogy tünetek jelentkeztek volna.


Ily módon a PLoS ONE legutóbbi számában megjelent tanulmány a gerincfolyadék összetételéből jósolta meg az Alzheimer-kór várható kockázatát, az APOE nevű gén egy variánsa ugyanis fokozott rizikóval társul, erre pedig következtetni lehet a jelzett mintából.

Dr. P. Murali Doraiswamy professzor és munkatársai megállapították, hogy nagy eséllyel az Alzheimer-kóros betegek rokonainak agyában is jelen vannak a betegségre jellemző elváltozások, már akkor, amikor még a tünetek nem jelentkeztek. Az arány Alzheimer-kóros hozzátartozók között 50 százalék, míg olyanoknál, akik családjában az nem fordult elő csupán 20 százalék volt.

A felfedezés befolyásolhatja a betegség megelőzési stratégiáját, illetve ennek alapján új típusú gyógyszerek fejlesztése várható. Mindazonáltal a kutatók az ok-okozati viszonyokat nem tárták fel.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.03 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések