Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alzheimer-kórnak köze van a telített zsírsavtartalmú ételekhez?

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia, Táplálkozás

Ausztrál kutatók szerint a telített zsírsavtartalmú ételek fogyasztása növeli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. "Mostanáig nem volt étrendet célzó megközelítése az Alzheimer-kór kezelésének" - nyilatkozta Mamo professzor, az Ausztrál Technológiai Hálózati Központ igazgatója, a kutatás vezetője. "Tanulmányunk kimutatta, hogy néhány zsírsav roncsolja a vér-agy gátat, amely egy fontos szabályozója annak, hogy mi kerül be az agyba, illetve mi kerül onnan ki" - tette hozzá.

Az Alzheimer-kór során az agyban egy amiloid nevű fehérje rakódik le, ami gyulladást és sejtpusztulást okoz. Az amiloid-lerakódás gátlása kulcsszereppel bír az Alzheimer-kór kibontakozásának lassításában, illetve a megelőzésben.

TIPP

Szeretne többet tudni a témában? Nézze meg az Alzheimer-korról szóló rovatunkat!

Mamo professzor munkacsoportja kimutatta, hogy a telített zsírok, melyek a rossz minőségű húsban nagyszámban vannak jelen, növelik az amiloid vérből az agyba irányuló transzportját.

"Eredményeink szerint az étrend, és más környezeti faktorok irritálják a vér-agy membránt" - nyilatkozta Mamo. - "Ha ezt a roncsolást és a kialakuló gyulladást korán észrevesszük és megállítjuk, a kialakuló károsodást képesek vagyunk megfordítani."


A cikk hamarosan a British Journal of Nutrition című újságban fog megjelenni.

2009.09.21 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések