Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alzheimer-kórnak köze van a telített zsírsavtartalmú ételekhez?

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia, Táplálkozás

Ausztrál kutatók szerint a telített zsírsavtartalmú ételek fogyasztása növeli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. "Mostanáig nem volt étrendet célzó megközelítése az Alzheimer-kór kezelésének" - nyilatkozta Mamo professzor, az Ausztrál Technológiai Hálózati Központ igazgatója, a kutatás vezetője. "Tanulmányunk kimutatta, hogy néhány zsírsav roncsolja a vér-agy gátat, amely egy fontos szabályozója annak, hogy mi kerül be az agyba, illetve mi kerül onnan ki" - tette hozzá.

Az Alzheimer-kór során az agyban egy amiloid nevű fehérje rakódik le, ami gyulladást és sejtpusztulást okoz. Az amiloid-lerakódás gátlása kulcsszereppel bír az Alzheimer-kór kibontakozásának lassításában, illetve a megelőzésben.

TIPP

Szeretne többet tudni a témában? Nézze meg az Alzheimer-korról szóló rovatunkat!

Mamo professzor munkacsoportja kimutatta, hogy a telített zsírok, melyek a rossz minőségű húsban nagyszámban vannak jelen, növelik az amiloid vérből az agyba irányuló transzportját.

"Eredményeink szerint az étrend, és más környezeti faktorok irritálják a vér-agy membránt" - nyilatkozta Mamo. - "Ha ezt a roncsolást és a kialakuló gyulladást korán észrevesszük és megállítjuk, a kialakuló károsodást képesek vagyunk megfordítani."


A cikk hamarosan a British Journal of Nutrition című újságban fog megjelenni.

2009.09.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések