Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alváshiány előzi meg az Alzheimer-kór tüneteit

kategória: Alzheimer-kór

Alvászavarok jelentkeznek azokban az emberekben, akik valószínűleg korai Alzheimer-kórban szenvednek, de még nem mutatják a teljesen kifejlett betegségre jellemző memóriaromlást és egyéb kognitív zavarokat - közölték a St. Louis-i Washington Egyetem Orvosi Karának kutatói a JAMA Neurology márciusi számában közzétett tanulmányukban.

Az eredmények megerősítik az egyetem korábbi kutatásait, amelyek egerekben összefüggést mutattak ki az alváshiány és az Alzheimer-kórra jellemző agyi plakklerakódás között. Az előzetes eredmények arra utalnak, hogy ez a kapcsolat mindkét irányba működhet, vagyis az Alzheimer-kór plakklerakódásai gátolják az alvást, az alváshiány pedig elősegíti a plakkok kialakulását. "Ez az összefüggés az Alzheimer patológiájának könnyen kimutatható jelével szolgál számunkra - magyarázta a tanulmány szerzője, David M. Holtzman. - Amikor kezelni kezdjük a korai Alzheimer jeleit mutató betegeket, az alvásban a kezelés hatására bekövetkező változások jelezhetik, hogy az új kezelés sikeres-e."


Alvászavarok gyakran előfordulnak a tünetekkel járó Alzheimer-kórban szenvedő betegekben, de a kutatók az utóbbi időben arra kezdtek gyanakodni, hogy ez a betegség korai stádiumának jele is lehet. A mostani kutatás az elsők között mutatta ki az összefüggést a korai Alzheimer és az alvászavarok között emberekben.

A kutatás során 145 negyvenöt és hetvenöt év közötti önkéntest vizsgáltak, akik a kutatás kezdetén normális kognitív működéssel rendelkeztek. Az alanyok gerincvelői folyadékából vett minták elemzése azt mutatta, hogy 32 személy szenved preklinikai Alzheimer-kórban, vagyis valószínűleg kialakultak amiloid plakkok az agyukban, de a kognitív működésük még nem romlott le.

A résztvevők két hétig alvásnaplót írtak, a kutatók pedig karon hordható mozgásérzékelők segítségével követték nyomon az alanyok mozgását. Ennek segítségével tudták kimutatni, mikor voltak ébren, és mikor aludtak a résztvevők, amivel az alvás hatékonyságát lehet értékelni. Az alváshatékonyság pedig azt mutatja, hogy az ágyban töltött idő mekkora részét töltik tényleges alvással. Az eredmények azt mutatták, hogy a preklinikai Alzheimer-kórban szenvedők alváshatékonysága (80,4 százalék) alacsonyabb volt, mint az Alzheimer-kór jelzőit nem mutatóké (83,7 százalék).

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kisimult arccal

A "csodaszerek", a kozmetikumok, a masszírozás, a barátnők jótanácsai, a szépségvitaminok, csak ideig-óráig oldják meg a bőr kisimulását, de ha a tükörből már tényleg nem az néz vissza, akit szeretnénk, döntenünk kell a következő lépésről.

tovább


Szponzorált hirdetések