Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Álomtapasz depresszióban szenvedőknek

kategória: Neurológia, Pszichiátriai betegségek

"Boldogságtapaszt" fejlesztettek ki amerikai kutatók, amely alvás közben segít a depresszió elleni küzdelemben. A homlokra tapasztott eszköz kis elektromos impulzusokkal ingerli a háromosztatú ideget. Ez az ideg vezet azokhoz az agyi területekhez, amelyek hangulatunkat szabályozzák. Az elektródákat tartalmazó eszköz két vezetékkel kapcsolódik egy mobiltelefon méretű generátorhoz, amelyet a derékra erősítve lehet hordani.

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen végzett kísérlet során a súlyos depresszív zavarban szenvedő résztvevők tüneteik 50 százalékos csökkenését tapasztalták, miután nyolc hétig naponta nyolc órán át használták éjszakánként az eszközt. A kutatók arról számoltak be, hogy a betegek, akik több mint négy hónapja szenvedtek a súlyos depresszív zavarban, és legalább egy antidepresszáns gyógyszerre nem reagáltak, már két hét múlva jobban érezték magukat. Gyógyszerüket a kísérlet idején is szedték, és elmondásuk szerint a készülék nem zavarta őket az alvásban.


Az első kísérlet 11 személy részvételével zajlott, most azonban egy nagyobb szabású, kettős vak klinikai kísérletet indítottak 30 beteg részvételével, amelyben sem a kutatók, sem a betegek nem tudják, melyik alany kap aktív kezelést, és melyik részesül placebo kezelésben.

Dr. Christopher DeGiorgio, a készülék kifejlesztője elmondta, hogy eredetileg epilepszia kezelésére tervezte az eszközt, és az eredeti epilepsziás kísérlet során az egyik résztvevő elmesélte, hogy epilepsziás tünetei ugyan nem enyhültek, de a feleségének feltűnt, hogy éberebb, többet mosolyog, és kommunikatívabbá vált. Bár nem diagnosztizáltak nála depressziót, köztudott, hogy az epilepsziás betegekben gyakoriak a hangulatzavarok.

A kutatók ezután pozitronemissziós tomográfia (PET) vizsgálattal mérték az agyi véráramlást. Kiderült, hogy már néhány másodperccel a háromosztatú ideg ingerlését követően változás következik be azokon az agyi területeken, amelyek a görcsökért, a hangulatért és a koncentrációért felelősek. A szakértők nem tudják pontosan, hogyan serkenti az ingerlés a véráramlást, de valószínűleg azt jelzik az idegi impulzusok az agynak, hogy ezek a területek használatban vannak, ezért fokozottabb vérellátásra van szükségük. Az egyik terület, amely különösen nagy aktivitást mutatott, az elülső cinguláris kéreg, amely a hangulat szabályozásáért felelős.

A kutatók szerint az új eszköz nagy segítség lehet azoknak a betegeknek, akik nem reagálnak az antidepresszáns gyógyszerekre, vagy nem tolerálják mellékhatásaikat.


Animáció: HáziPatika.com

2012.07.06 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések