Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Álmatlan legyek segítenek alvászavaros embereken

kategória: Alvászavar, Neurológia

Az emberekhez hasonlóan a legyek is kompenzációval próbálják kezelni, ha egy nap kevesebbet alszanak a megszokottnál, vagyis másnap megpróbálják behozni az előző napi elmaradt alvást. Ezt a jelenséget a szakértők "alvási adósságnak" nevezik.

Paul Shaw, a Washington Egyetem kutatója szerint a legyekkel végzett kísérleteik segíthetnek megfejteni az emberi álmatlanság rejtélyét.

Irányított tenyésztéssel a tudósoknak sikerült olyan legyeket létrehozniuk, amelyek napi mindössze egy órát aludtak - ez kevesebb, mint 10 százaléka a legyeknél megszokott 12 órának. Amikor ébren voltak, az álmatlanságban szenvedő legyek gyakrabban estek el, mint többi normális alvásidővel rendelkező társaik.

"Annak ellenére, hogy a legyek folyamatosan kevesebbet aludtak a szükségesnél, semmiféle idegi károsodás nem lépett fel náluk" - nyilatkozta Dr. Shaw.

A tudósok először úgy gondolták, a legyek alvajárnak, ez azonban nem igaz. Dr. Shaw és kollégai korábban sikerrel különítették el azokat a biomarkereket, amelyek az álmosságot jelzik. Ez a marker igen nagy koncentrációban volt jelen az álmatlanságban szenvedő legyek nyálában. A manipulált legyek ezen kívül lassabban tanultak, és szervezetükben több zsír volt, mint a normális legyekében. A tartós alváshiány embereknél is hasonló tüneteket okozhat.

"Bár a tenyésztett legyek valóban szenvednek az alváshiány tüneteitől, az alvás megvonása nem okoz végzetes problémát a számukra: egy normális légy általában 70 órát bír ki alvás nélkül, míg a tenyésztett legyek akár 240 óra után is életben maradtak" - nyilatkozta Laurent Seugnet, a kutatás vezetője.

"Összességében a kísérleti legyek jobb teljesítményre képesek, mint az indokolt lenne, függetlenül attól, hogy mennyit aludtak - tette hozzá Dr. Seugnet - Ez arra enged következtetni, hogy az álmatlanság a drogfüggőséghez hasonló folyamat: bár rengeteg problémát okoz a szervezet számára, egyúttal növeli az ellenálló képességet is, így tulajdonképpen megakadályozza, hogy összeomoljon."

2009.06.05 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Visszerek? Nem csak esztétikai probléma!

Sokan hajlamosak legyinteni a visszérproblémákra: nem túl szép látvány, de könnyen elrejthető és legtöbbször komolyabb fájdalmat sem okoz, akkor meg minek foglalkozni vele? Azonban az elhanyagolt visszereknek nagyon komoly szövődményei lehetnek!

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések