Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Állítsa meg a hasát! Mi okozhat hasmenést?

kategória: Fertőző betegségek, Gyomor- és bélproblémák, Táplálkozás

Néhány jó tanács azokra az esetekre, amikor gyötört gyomorral többet ülünk a WC-n, mint bárhol máshol és nem tudjuk eldönteni, mi okozhatja a kínzó és sok esetben kínos tüneteket.

Hasmenést változatos tényezők válthatnak ki, például romlott étel, amely erjedésnek indult, megsavanyodott vagy mikroorganizmusok fertőzték meg. Ha romlott ételt fogyasztottunk, akkor jön létre a hasi izgalom stádiuma, amely általában 24-48 órán át tart, a leggyakoribb izgatók pedig a szalmonella és a lisztéria nevű kórokozók, de gyakran állnak a hasmenés kiváltó okai mögött vírusok is.


A mikrobiológiai veszélyforrások kockázatának növelését nem csupán a kézmosás elmulasztása okozza, hanem az ételek nem megfelelő hűtőben történő tárolása, a fertőzött ételek között létrejövő kereszt-fertőzések, illetve a többszöri újramelegítés is. A megfelelő higiénia, azonban elképesztően könnyen képes megakadályozni az ilyen ételfertőzések, és így a kínzó hasmenés kialakulását is. 

A gyanús ételeket mindig dobjuk ki a hűtőből. Ami illatában gyanakvást kelt, inkább távolítsuk el, és figyeljünk arra is, hogy a hűtőben mindig megfelelő hőmérséklet uralkodjon. A főtt ételeket, amint kihűltek vagy fagyasszuk le, vagy tároljuk a hűtő leghidegebb részében, és minél hamarabb fogyasszuk el. Mielőtt étellel dolgoznánk, mindig mossunk alaposan kezet és ismételjük meg a munka során többször, amikor szükséges. Ugyanígy győződjünk meg arról is mindig, hogy az eszközeink, mint a kések, villák, kavarókanalak, egyebek szintén tiszták, és ne használjuk ugyanazt a kést soha hússzeleteléshez, amit zöldségekhez alkalmazunk.

A fagyasztott ételt a hűtőben olvasszuk ki, tovább tart, de sokkal biztonságosabb. Az újramelegített ételeket legalább 5-10 percig melegítsük, így elkerülhető, hogy a különböző mikroorganizmusok fejlődésnek induljanak bennük. 

Érdemes olyan étterembe menni, ahol beláthatunk a konyhába. Mindemellett alaposan mossunk kezet, és csak forrólevegős, vagy eldobható papírkendős kézszárítást használjunk, a ki tudja, mióta a mosdóban ázó törölközőket kerüljük. Mindenképpen friss ételt válasszunk, és kerüljük a tejterméket is tartalmazó salátaönteteket.

Vírusos hasmenés esetén a legjobb módszer, ha hagyjuk, hogy a kórokozók kiürüljenek a szervezetből és lehetőleg nem veszünk be semmilyen gyógyszert. Amennyiben azonban a tünetek 24 óránál tovább tartanak, úgy a gyógyszeres kezelés nem elkerülhető. Amíg a tünetek fennállnak, nem ajánlatos semmilyen ételt fogyasztani, a folyadékbevitel azonban létfontosságú, ezt soha nem szabad elhanyagolni. A hasmenés és a hányás a szervezet vízkészleteit komolyan csökkenti, ezzel fontos elektrolitokat is kivon testünkből (például a nátriumot és a káliumot), ezért érezzük magunkat levertnek egy-egy hasmenéses epizódot követően. Az egyik legjobb házi praktika az elektrolitpótlásra egy speciális ital elkészítése, amely egy marék cukorból, egy csipetnyi sóból és 1 liter tiszta, felforralt, majd lehűlt vízből áll. Ajánlatos a víz és elektrolitpótlás alatt nyugalomban maradni.

Amikor visszatért az étvágyunk, ne fogyasszunk nehéz ételeket, a legjobb a száraz pirítós, a fekete tea és a hámozott, szeletelt alma vagy a  főtt krumpli. Egy nappal a hasmenés után még érdemes elkerülni a nehezebb élelmiszerek fogyasztását.
Valószínűleg a hasmenéses időszakban sikerült a bélrendszerünkből a szervezetünk számára fontos, hasznos mikroorganizmusokat is kiürítenünk, ezért a normális étkezés újrakezdésekor érdemes 1-2 pohár joghurtot is fogyasztanunk naponta, körülbelül egy héten keresztül. Javasolt még különböző probiotikus táplálékkiegészítők alkalmazása is egy hónapon keresztül. 

Ha 2 napon belül nem múlik el a hasmenés, akkor mindenképpen orvost kell felkeresnünk, mert könnyen lehet, hogy gyógyszerre lesz szükség a makacs fertőzés kezelésére!

Animáció: HáziPatika.com

2010.03.24 00:02:00

forrás: Medipress



Szponzorált hirdetések