Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Allergiariadó: itt a parlagfűszezon

kategória: Allergia

A meteorológiai előrejelzések szerint felmelegedés jön, a tartós esőzések véget érnek, így augusztus elején várhatóan megkezdődik az idei parlagfűszezon. A csapadékmennyiség és a hőmérséklet nagyban befolyásolja a pollenszezont. Idén a július közepi szárazság és hőség szinte teljesen kiszárította a növényzetet, ezt követően viszont sok eső esett, hatására feléledtek a növények. Az előrejelzések szerint a következő időszak időjárása kedvez a parlagfű virágzásának, így a levegő pollenkoncentrációja is megemelkedik - mondta el Apatini Dóra, az Országos Környezetegészségügyi Intézet biológusa.


Az Aerobiológiai Hálózat adatai szerint a parlagfű pollenszemei már július közepén megjelentek a levegőben. Az elmúlt hetek esős időjárásának köszönhetően viszont a levegő pollenkoncentrációja még sehol sem érte el a tüneteket okozó közepes szintet. "A tavalyi parlagfűszezon rövid volt, de többször mértek kiugróan magas értékeket: például augusztus 27-én Nyíregyházán eddigi legmagasabb napi pollenkoncentrációt mutatták ki - mondta Apatini Dóra. - A jelenlegi előrejelzések alapján a tavalyinál hosszabb szezonra készülünk, de ennek során kevesebb kiugróan magas napi koncentrációs értékekre számítunk."

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján, valamint a tisztiorvosi szolgálat Facebook-oldalán egyaránt megtalálhatók a legfrissebb a pollenjelentések. Idén elindították a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR) is, ahol minden szerdán teljes országos parlagfűjelentést tesznek közzé.

2011.08.04 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések