Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Aligátorvérrel harcolnak a szupermikróbák ellen

kategória: Gyógyszerészet

Az aligátorok vérében lévő hatóanyagok segíthetnek az úgynevezett szupermikróbák ellen folytatott harcban - állítják Louisianai biokémikusok.

A kutatók úgy vélik, hogy az aligátorok vérében lévő fehérjék segítségével olyan új antibiotikumokat lehet előállítani, amelyekkel sikeresen vehetik fel a harcot egyes szuperkórokozókkal szemben, amelyek immúnisak az eddig ismert kezelési eljárásokra.


A rezisztens baktériumok leggyakrabban súlyos égési sérülések után vagy cukorbetegség következtében kialakult fekélyekben jelennek meg.
A tudósok szerint az aligátorvérnek jelentős antibakteriális hatása mellett egyéb jótékony tulajdonságai is vannak: a Candida albicans gomba által okozott fertőzés ellen is jól használható.

"Az aligátoroknak különösen erős az immunrendszerük, így kiválóan védekeznek a különböző mikroorganizmusok, gombák, vírusok, baktériumok ellen" - nyilatkozta Dr. Mark Merchant, a McNeese Állami Egyetem biokémikusa.
"Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben aligátorvérből készült gyógyszerekkel kezeljük az ilyen fertőzéseket."

A laboratóriumi tesztek során kiderült, hogy a hüllők vérében lévő aktív fehérjék képesek még az olyan erős kórokozók elpusztítására is, mint a rettegett MRSA baktérium. Az MRSA-hoz hasonló szuperkórokozók azért veszélyesek, mert ellenállnak a széles spektrumú antibiotikumoknak, így kezelésük szinte lehetetlen. Előzetes tesztek szerint az így előállított gyógyszerek akár a HIV-vírus ellen is hatásosak lehetnek.

A tudósok jelenleg a megfelelő fehérjék elkülönítésén dolgoznak, így mindenfajta fertőzésre a megfelelő hatóanyagot alkalmazhatnák. Ezek után megindulhatna a különböző aligátorvérből készült gyógyszerek előállítása. Dr. Merchant szerint, ha a kísérletek továbbra is megfelelően haladnak, akár 7-10 éven belül megjelenthetnek a nagy testű hüllők véréből készült orvosságok.

Videó: HáziPatika.com

2008.04.10 16:01:21

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nevessen, sétáljon és fogyjon le!

Nincs biciklim! Az edzőterem messze van, kinéznek az alakom miatt. Futni sem bírok! Ugye ismerősek ezek a kifogások? De tudta, hogy gyaloglással, sétával is fogyhat? Videóinkon megnézheti, mit tanácsol az amerikai nagykövet és a magyar világbajnok futó.

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések