Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alig van olyan, akit nem érint a krónikus vénás betegség

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Egy nemzetközi felmérés eredményei szerint a magyar felnőttek 85 százalékát érinti a krónikus vénás betegség, amely már nemzetközi szinten is az egyik leggyakoribb népbetegségnek számít. Idén is folytatódott "Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja", ennek során 2010 és 2020 között kormányzati támogatással, valamint európai uniós források igénybevételével, a Servier gyógyszergyár főtámogatásával az országban csaknem kétszáz helyszínen, mintegy 70 ezer ember komplex szűrővizsgálatát válik lehetővé, teljesen ingyenesen.

Az országot bejáró szűrőkamion vasárnap Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál található bevásárlóközpont bejárata előtt végzett lakossági szűréseket. Ilyenkor mintegy 30 féle - köztük az említett vénás - szűrésre van lehetőség. Pécsvárady Zsolt, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház II. Belgyógyászat-Angiológiai osztály vezetője szerint a legnagyobb gond az, hogy bár sokan észlelik a vénás betegség tüneteit, mégsem veszik elég komolyan. A jelenlegi gondolkodásban a vénás betegséget esztétikai problémának tekintik, nem tudják, hogy súlyos szövődményekkel járhat, ha nem kezelik időben.

A krónikus vénás betegségnek sok stádiuma van. Megfékezésére, visszafordítására kezdetben elegendő az "életmódterápia", ha az érintettek odafigyelnek testsúlyukra, és rendszeres mozognak. Később gyógyszeres kezelésre, akár sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. A főorvos elmondta: már a betegség előrehaladott állapotára utal, amikor megdagad, vizessé válik a láb, és megjelennek a visszerek; ekkor mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni. Akinek a családjában már előfordult ilyen betegség, annak ajánlott a gyakoribb szűrővizsgálat.

Imrek Kornélia, a Servier Hungária Kft. vénás megbetegedések szakértője elmondta: bár a nőket a hormonális hatások, szülések miatt némileg jobban érinti a krónikus vénás betegség, a férfiaknak is figyelniük kell magukra. Korábban azt gondolták, ez egy életkorral összefüggő betegség, inkább csak az idősebbeket érinti, de a szűréseknek köszönhetően kiderült, hogy a huszonéves korosztálynál is előfordulnak a krónikus vénás betegség tünetei. Ezért is csatlakozott Magyarország ahhoz a nemzetközi felméréshez, amely során teljesen egységes protokollok alapján mérték fel a lakosság életminőségét, visszeres tüneteit, panaszait. Ebben a Servier támogatásával lezajlott programban mutattak rá arra, hogy a magyar lakosság milyen nagy arányát érinti a betegség. Előfordulása nemzetközi szinten is hasonló, 80-85 százalékos, ugyanakkor a visszeres tünetek miatti orvoshoz fordulásban Magyarország elmarad a nemzetközi átlagtól.

2012.05.09 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések