Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Algával növelni lehet a védő koleszterin szintjét

kategória: Gyógyszerészet, Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek

Az algakivonat állatmodellekben emelte a védő, HDL-koleszterin szintjét, ez pedig azt jelenti, hogy hatékony szer lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében - állapították meg amerikai kutatók. A Wayne Állami Egyetem munkatársai egy algakészítmény hatását tesztelték egereken, az ivóvizükhöz adagolva a folyékony szert. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az algakivonatot fogyasztó állatok vérében emelkedett a HDL-koleszterin szintje, sőt a koleszterin szállítási folyamataiban részt vevő gének kifejeződése, aktivitása is megváltozott.

A jelenleg használt gyógyszerek, például a sztatinok, valamint a javasolt étrendi szabályok is az ártó koleszterin (LDL-koleszterin) szintjének csökkentését célozzák meg, miközben kevés figyelem fordul a védő koleszterin szintjének az emelésére. Az algakivonattal a "jó koleszterin" szintjét lehetne növelni. Azt azonban még vizsgálni kell, hogy a szer pontosan hogyan, milyen biológiai útvonalon keresztül hat az embereknél, és kellően biztonságos-e - idézte Smiti Gupta kutatásvezetőt a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

2012.07.11 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Lelki béke, testi egészség

El tudja képzelni magáról, hogy lótuszülésbe helyezkedik a földön egy párnán, behunyja a szemét, a légzése lelassul, és tisztán és elnyújtva ismétli az "Om" szótagot? Ha olyan tisztelettel tekint a testére, mint a lélek templomára, akkor kezdheti is.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések