Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Algákkal termeltetnek rákgyógyszert

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

Olyan génmódosított algát sikerült létrehozniuk amerikai biológusoknak, amely egy bonyolult és drága rákgyógyszert termel nagy mennyiségben. Az eredmény - amelyet az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben ismertettek - megnyitja az utat a "dizájner" fehérjék nagyobb mennyiségben történő, az eddiginél jóval olcsóbb termelése előtt.

Mivel a génmódosított algák pontosan ugyanazt a fehérjét képesek előállítani, mint a ma alkalmazott módszernél az emlőssejtek, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói szerint új eljárásuk jelentős áresést hozhat a terápiás fehérjék előállításában. A módszert olyan igen összetett, "méretre tervezett" gyógyszerek gyártására is felhasználhatják, amelyeket egyik korábbi eljárással, például baktériumok munkára fogásával sem sikerült előállítani.

Az új eljárás hét évig tartó munka eredménye, amelyben a Chlamydomonas reinhardtii elnevezésű zöldalgát genetikailag úgy módosították, hogy terápiás fehérjéket állítson el - számolt be róla a Science Daily című tudományos ismeretterjesztő portál.

2012.12.16 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések