Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kezelhető a prosztatarák alfa-sugárzással

kategória: Daganatos betegségek

A londoni Királyi Marsden Kórház munkatársai nagy energiájú alfa-sugarakat tartalmazó szer használata során megnövekedett túlélést, kevesebb fájdalmat, és kevesebb mellékhatást tapasztaltak. Dr. Chris Parker és munkatársai vizsgálatában az új szer annyira hatásosnak bizonyult, hogy a 922 beteg bevonásával végzett tanulmányt le is kellett állítani, mert etikai szempontból aggályos, ha ilyen sikeres esetben nem minden beteg részesül a kezelésben.

Az alfa-részecskék (két proton és két neutron) viszonylag nagy tömegük miatt jóval roncsolóbb hatásúak, mint a béta-sugárzás. Ugyanakkor az alfa-részecskék kevésbé bántják a környező szövetet, mert pontosan lehet fókuszálni a sugárzást.

Az előrehaladott prosztatarákban szenvedő betegek 90 százalékánál csontáttétek alakulnak ki. Ebben a stádiumban már nem igazán lehet befolyásolni a túlélést. A vizsgálat során ilyen betegeken tesztelték az alfa-sugárzó rádium-223-klorid hatását, mely a kalciumhoz hasonlóan beépül a csontba.


A betegek fele a hagyományos kemoterápia mellett kapta a rádium-223-kloridot, míg a másik felének kezelését placebóval egészítették ki. A halálozási arány a rádium-223-as csoportban 30 százalék volt, ezeknél a betegeknél az átlagos túlélés 14 hónap volt, szemben a kontroll csoport 11 hónapjával. Ugyanakkor a kutatók szerint az új módszer biztonságos, és kevesebb mellékhatás jelentkezett, mint a placebós csoportnál.

Animáció: HáziPatika.com

2011.10.07 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések