Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kevés D-vitamin: hosszú élet?

kategória: Táplálkozás

A D-vitamin alacsony szintje kapcsolatban lehet a hosszú élettel - erre a következtetésre jutott a Canadian Medical Association Journal oldalain megjelent vizsgálat 90-es éveikben járók középkorú gyermekeit tanulmányozva. Dr. Diana van Heemst (Leiden Egyetem, Holandia) és munkatársai szerint a kapcsolat lehet a hosszú élet és a D-vitamin alacsony szintje között, emellett egy bizonyos gén variánsa emelheti a vitamin szintjét, és ez öregeknél alacsonyabb gyakorisággal fordul elő.


A korábbi vizsgálatok szerint a kevés D-vitamin nem előnyös. Növelte ugyanis a szívbetegséget, cukorbetegség, rák, allergiás betegségek, mentális betegségek kockázatát, illetve a halálozást. Mindazonáltal idáig nem volt világos, hogy az alacsony D-vitaminszint ok vagy következmény.

A holland kutatók elemzésébe olyan családok kerültek, ahol legalább két testvér megérte a 90 éves életkort. A 380 család esetén fókuszba kerültek az utódok is, mintegy 1038 egyént hasonlítottak 461 kontroll alanyhoz. A kontrollok ugyanolyan idősek voltak, és hasonló környezeti tényezőknek voltak kitéve (ideértve a D-vitaminra hatókat is), mint a kérdéses populáció.

A kutatók mindkét csoportban havonta mérték a 25(OH)-D-vitamin szintjét, így képesek voltak leírni a szezonális változásokat. Ugyanakkor az alanyokat kategorizálták napozás szerint, de az elemzés kiterjedt a korra, nemre, testtömegre, étrendi kiegészítőkre, és veseműködésre is. A kutatók megállapították, hogy a kontrollokhoz képest az utódoknál alacsonyabb a D-vitamin szintje, emellett náluk ritkább az említett gén magas D-vitaminszintért felelős variánsa. Mindazonáltal a témában újabb vizsgálatok szükségesek.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nagyszülő is születik

Az első gyermek születésével átalakulnak a családban a szerepek, intenzív változás áll be a rendszerben. Az egykori szülők nagyszülők lesznek, akik szívesen lépnek akcióba, hogy irányítsák az újdonsült családot. Márpedig a határokat újra kell tárgyalni.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések