Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Akupunktúrával enyhítik a prosztatarák-kezelés mellékhatásait

kategória: Alternatív medicina, Daganatos betegségek

Az akupunktúra hosszú ideig enyhíti a hőhullámokat, a szívdobogás-érzést és a szorongást, melyet a prosztatarákot okozó tesztoszteronszint csökkentésére adagolt hormon okoz. Az áttéteket képező prosztatarák fő kezelési módjai közé tartozik a műtét, illetve a hormonterápia, mellyel jelentősen csökkentik a tesztoszteron szintjét. Így ugyanis bizonyíthatóan szinten tartható a daganatos elváltozás, mivel a tumort megfosztják a növekedéséhez és terjedéséhez szükséges hormontól. Az esetek felében azonban ez a terápia nagyon kellemetlen hőhullámokat okoz, hasonlóakat azokhoz, amilyeneket a nők élnek át a változókorban. A hőhullámok ellen az antidepresszánsok a leghatásosabbak, de ezek maguk is mellékhatásokkal járnak, például hányingerrel, szájszárazsággal, álmatlansággal, az étvágy és a nemi vágy megváltozásával.

A New York-i Metodista Kórház és a Cornell Egyetem Weill Corner orvosi karán végzett vizsgálat tizennégy alanya szenvedett hőhullámoktól a hormonterápia következtében. Egy skálán értékelték tüneteik kellemetlenségét. A kezdő átlagos pontszám 28,3 volt. Ezután a betegek akupunktúrás kezelést kaptak, heti két alkalommal harminc-harminc percig, négy héten át. Két héttel a terápia kezdete után ismét felmérték a tünetek súlyosságát. A pontszám több mint felére esett vissza, 10,3-re. A kezelést követőhatodik héten a pontszám tovább süllyedt, 7,5-re. Nyolc hónap elteltével már csak 7 volt az átlag. "Tanulmányunk rámutat, hogy újabb, tartós hatású lehetőség van a prosztatarákos férfiak kellemetlenségeinek csökkentésére, mely nem okoz további mellékhatásokat" - jelentette be az eredményt Hani Ashamalla, a New York-i Metodista Kórház radiológiai onkológusa.

Animáció: HáziPatika.com

2011.05.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Edzésfajták

Az edzés szót sokféle értelmezésben használjuk. Beszélhetünk fizikai technikai vagy akár taktikai edzésről, de jelenti az edzés folyamatát is. Az edzés jellemzője, a teljesítményfokozásra való törekvés, vagy a már meglévő teljesítményszint megtartása.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések