Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Akinél fegyver van, másról is azt hiszi

kategória: Pszichológia

Akik fegyvert hordanak, hajlamosak azt képzelni, hogy másoknál is fegyver van - ez derült ki a Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance című lapban megjelent tanulmányból. James Brockmole, a Notre Dame Egyetem pszichológusa és munkatársa öt különféle kísérletet végezett el, mely során a résztvevőknek a számítógépen látott emberekről kellett eldönteniük, hogy kezükben fegyvert tartanak-e, vagy valamilyen semleges tárgyat, például mobilt vagy üdítős dobozt. A megkérdezettek egy részének eközben játékfegyver volt a kezében, míg másoknak valamilyen semleges tárgy, például egy szivacslabda.

Minden kísérletben más-más helyzetet hoztak létre a kutatók, volt, hogy a képen látható egyén símaszkot viselt, volt, hogy megváltozott a rassza, de valamennyi helyzetben az derült ki, hogy azok, akik maguk is fegyvert tartottak a kezükben, sokkal inkább gondolták ugyanezt a többiekről is. Vagyis egy adott helyzetben, ha valaki fenyegetve érzi magát, és fegyver van nála, sokkal könnyebben feltételezi ezt a másikról is, így hamarabb fog rálőni.

A hitek, az elvárások és az érzelmek mind befolyással vannak arra, hogy valaki egy tárgyat fegyvernek lát-e, most pedig már az is kiderült, hogy az egyén lehetősége arra, hogy lőhet, ha akar, szintén nem közömbös. A lehetőség kulcsfontosságú volt a kísérlet során, mivel ha csak az asztalon hevert egy fegyver, az nem befolyásolta a kísérleti alanyokat, csak az, ha a kezükben fogták.

2012.03.25 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések