Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szorongót meglepi a veszély

kategória: Pszichológia

A szorongást általában a hiperérzékenységgel szokták összefüggésbe hozni, ám a Tel Aviv-i Egyetem kutatói szerint az ilyen emberek éppen hogy egyáltalán nem érzékenyek. Annak kutatásához, hogy a szorongó illetve nem szorongó emberek agya hogyan dolgozza fel az információkat, Yair Bar-Haim kutatásvezető és Tahl Frenkel pszichológus félelmet és rossz érzéseket keltő képeket mutattak kísérleti alanyaiknak, miközben agyuk tevékenységét monitorozták. Úgy tapasztalták, hogy a szorongó emberekre kisebb hatást tettek a látottak.

Meglepő módon a szorongásra hajlamos alanyok a többieknél kevésbé tűntek érzékenynek a környezetükben történő apró változásokra - mondta Tahl Frenkel. Elmélete szerint ez azért lehetséges, mert ezeknél az embereknél nem működik megfelelően a fenyegetettség érzése, ami pedig fontos a hatékony döntéshozatalhoz és a félelmek kezeléséhez. Így kevésbé reagálnak az ilyen kis dolgokra. A nem szorongó emberekben dolgozik egyfajta tudatalatti korai figyelmeztető rendszer, így képesek időben felkészülni a veszélyre. Emiatt a szorongókat jobban meglepik ezek a helyzetek.

A folyamat jobb megértése végett a tudósok 240 egyetemi hallgatót is megvizsgáltak. Spielberger-teszt segítségével mérték fel a szorongásukat, olyanokat kerestek, akik a leginkább és a legkevésbé érintett 10 százalékba tartoznak. Először egy olyan képsorozatot mutattak nekik, amin egyre jobban félt a szereplő. A szorongásra hajlamos alanyok hamarabb észrevették a félelmet a modell arcán. Noha ők csak a képek 32 százalékát ítélték "ijedtnek", szemben a nem szorongók 39 százalékával, az agyműködésük mást mutatott: az EEG-készülék kimutatta, hogy a nyugodtabb alanyok már mélyen elkezdték feldolgozni az információkat, ami befolyásolta a válaszaikat. Ez a folyamat a szorongóknál nem játszódott le.

Tahl Frenkel magyarázata szerint tehát aki nem szorong, hamarabb észreveszi a környezetéből érkező fenyegető jeleket, így tudattalanul fel képes készülni a várható eseményre. A szorongókat azonban meglepetésként érik a félelmet keltő események.

2012.01.03 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések