Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A bennünk élő képhez öregszünk?

kategória: Pszichológia

A magukat öregnek és törékenynek beállító idősebb felnőttek viselkedésükben és hozzáállásukban is erősítik a róluk alkotott képet. Erre a következtetésre jutott az a Krystal Warmoth (Exeter Egyetem Orvosi Tanszék) által vezetett kutatócsoport, amelynek tagjai a részletes vizsgálati eredményekről a Brit Pszichológiai Társaság éves konferenciáján számoltak be.

Krystal Warmoth összesen 29 idősebb, Anglia délnyugati régiójából származó felnőttet interjúvolt meg személyesen. Az interjúk alatt főként az öregedésről és az azzal járó gyengüléssel kapcsolatos tapasztalataikról kérdezte meg a résztvevőket. Az önmagunkról alkotott kép és az egészséggel, valamint az aktív élettel kapcsolatos látásmód úgy tűnik, szorosan összefügg, mivel a negatív hozzáállás károsíthatja a szociális életet, a fizikai aktivitást, valamint rossz egészségi állapotot, megbélyegzettséget okozhat továbbá az életminőséget is ronthatja. Ahogyan az egyik résztvevő fogalmazott, "ha az emberek öregnek és törékenynek állítják be magukat, úgy is fognak viselkedni".

A vizsgálatok szerint ördögi körbe kerülnek azok, akik gyengének és öregnek mutatják magukat, mivel ezzel csökken fizikai aktivitásuk (a sérülések elkerülésének érdekében), ami további egészségügyi problémák megjelenését okozhatja. "A mostani vizsgálati eredmények egyértelműen megmutatják, hogy a szociális és pszichológiai tényezők milyen fontos szerepet töltenek be az idősebb felnőttek egészségi állapotának és aktivitásának alakulásában" - összegezte az eredményeket Warmoth.

2013.04.14 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.


Szponzorált hirdetések