Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Aki kertész, nem lesz kövér

kategória: Elhízás, Táplálkozás

A kertészkedés csökkentheti az elhízás kockázatát - állítja egy tanulmány, amely szerint a kertjeikben tevékenykedők súlya átlagosan hat kilóval kevesebb, mint ilyesmivel nem foglalkozó szomszédaiké. A kertészkedés nemcsak a rendszeres testmozgás miatt hasznos, hanem azért is, mert arra ösztönzi az embert, hogy egészségesebb ételeket egyen, ha kiskertjében megtermeli a zöldségeket és gyümölcsöket. A kerti munka társadalmi előnyei közé tartozik továbbá, hogy a kertész, aki másokkal művel meg egy földdarabot, hasonló gondolkodású, életstílusú ismerősökre találhat - fejtették ki a tanulmány szerzői.

Az Utahi Egyetem kutatói 198 kertészkedőt vizsgáltak tanulmányukban, amelyről a The Daily Telegraph online kiadása számolt be. A Salt Lake Cityben élő emberek közösségi kerteket műveltek, az Amerikában elterjedt rendszerben. A kutatók összehasonlították a kertészkedők és szomszédaik testtömeg-indexét (BMI), hogy kiderüljön, egészségesebbé teszi-e őket a szabadban végzett hobbi. Úgy találták, hogy a közösségi kertekben munkálkodó nőknek átlagosan 1,84 százalékkal volt kisebb a BMI-értéke, mint a nem kertészkedőké, ami 4,7 kilogrammal kisebb testsúlyt jelent egy 167 centiméter magas nő esetében.

A kertben szöszmötölő férfiaknál szomszédjaikhoz képest átlag 2,36 százalékkal kisebb BMI-t mértek. Ez egy 177 centis férfi esetében 7,2 kilogrammal kevesebb súlyt jelent - mutatott rá az American Journal of Public Health című folyóiratban közzétett tanulmány.

A kerti munkát végzők egészségesebbek voltak nem kertészkedő testvéreiknél is, ám ez a különbség nem volt kimutatható férjek, feleségek tekintetében. Utóbbi tény arra utal, hogy a házastársaknak is jut a kertészkedés áldásaiból, és feltehetően ők is egészségesebben étkeznek a közösen termelt zöldségeknek és gyümölcsöknek köszönhetően.

A kutatók végezetül felhívták a várostervezők és közegészségügyi illetékesek figyelmét arra, hogy eredményiek tükrében hasznos lenne új közösségi kertek létrehozása, illetve a régiek ismételt benépesítése.

2013.04.26 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések