Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Aki a halat szereti, hosszú életű lesz...

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A legújabb kutatás szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag halak rendszeres fogyasztása meghosszabbíthatja az életünket. Az Annals of Internal Medicine áprilisi számában megjelent kutatásukban a Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatói dr. Dariush Mozaffarian vezetésével arról számoltak be, hogy a vizsgált 2600 idősebb felnőtt közül akik a legtöbb omega-3 zsírsavat fogyasztották (ez főként a lazacban, a makrélában, a heringben, a tavi pisztrángban és a sárgaúszójú tonhalban található), átlagosan két évvel tovább éltek, mint azok, akik a legkevesebb omega-3-at fogyasztották.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az eredmények nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést a halfogyasztás és a hosszú élet között, csupán kapcsolatra utalnak. "Az omega-3 zsírsavak szintje a vérben összefügg a halálozás, különösképpen a szív-érrendszeri eredetű halálozás alacsonyabb kockázatával" - állította Mozaffarian doktor.

A kutatás kezdetén a szakértők vérvizsgálatot, fizikális vizsgálatot végeztek, és kikérdezték a résztvevőket életmódjukról. A 74 év átlagéletkorú alanyok közül akkor senki sem fogyasztott omega-3 tartalmú étrend-kiegészítőt. A 16 éves utánkövetés alatt 1625 résztvevő halt meg, közülük 570 szív-érrendszeri betegség következtében. Az eredmények azonban azt mutatták, hogy minél magasabb volt az omega-3 szintje a vérben, annál alacsonyabb volt a halálozás kockázata az utánkövetési időszakban. A legmagasabb értéket mutatók esetében 27 százalékkal volt alacsonyabb a bármilyen eredetű halálozás kockázata, mint azoknál, akiknél az omega-3 szintje a legalacsonyabb volt.

A halak húsa nagy mennyiségű szívbarát fehérjét és zsírsavat tartalmaz, és már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a halban gazdag étrend csökkenti a szívbetegség eredetű halálozás kockázatát. Az egyéb eredetű halálozásra gyakorolt hatást azonban eddig nem ismerték. Mozaffarian doktor hangsúlyozta, hogy a mostani kutatás sem tudta meghatározni, hogy az omega-3 vérszintje felelős-e közvetlenül a halálozás csökkent kockázatáért, vagy ez egyszerűen az egészségesebb életmód egyik jele.

2013.04.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább


Szponzorált hirdetések