Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megrövidíti az életet a túl sok vitamin?

kategória: Táplálkozás

A vitamintabletták nagy dózisban károsak lehetnek az egészségre - szakértők szerint. A Biology Letters szaklapban publikált állatkísérlet kimutatta, hogy a nagy dózisú C- és E-vitaminnal táplált pockok esetében akár negyedével csökkent a várható élettartam.

Az emberi szervezet nem termel vagy tárol C-vitamint, az utánpótlást zöldségekből és gyümölcsökből nyeri ki. A sejtek egészségének megőrzéséhez mindössze 40 milligrammra van szükségünk naponta. Az E-vitamin a sejtek struktúrájának fenntartását segíti elő, és olyan élelmiszerekben található meg nagy mennyiségben, mint a diófélék, az olajos magvak és a gabonafélék. A férfiaknak naponta 4 mg, a nőknek 3 mg elegendő belőle, ennek ellenére a bioboltokban olyan tablettákat is árulnak, amelyek ennek akár százszorosát is tartalmazzák.

A Glasgow-i Egyetem kutatói pockokat tápláltak két hónapos koruktól nagy dózisú E- és C-vitaminnal, és összehasonlították élettartamukat a hagyományos étrenden élő egyedekével. A korábbi, egereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy a sejtek öregedését gátló antioxidáns vitaminok megnövelik az állatok élettartamát, a pockok esetében azonban éppen az ellenkezője mutatkozott igaznak. A pockok élettartama a nagy dózisú E- és C-vitamin hatására sokkal rövidebb lett, mint a kontroll állatoké. E hatás ellenére azonban a vitamintartalmú étrend-kiegészítők bizonyos mértékben csökkentették az öregedés által okozott sejtkárosodást. Colin Selman professzor véleménye szerint az új eredmények azt mutatják: fajonként jelentős eltérések lehetnek a nagy dózisú antioxidánsok az oxidatív károsodásra és az élettartamra gyakorolt hatásai között.

2013.07.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ez a tánc korra való tekintet nélkül gyakorolható! Videóval!

Ringó csípők, lebbenő szoknyák - sokan hihetik, hogy a hastánc csak fiataloknak való - pedig ez nem igaz! Cikkünkből és videónkból kiderül, hogy 50 év felett is áldásos hatásai vannak ennek az ősi, női táncnak!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések