Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Készételtől gutaütés

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A zsiradékokban és cukorban gazdag nyugati étrend egy életen át tartó egészségügyi problémákhoz vezethet, továbbá drámaian megnöveli az idő előtti agyvérzés és halálozás kockázatát, derült ki a Kanadai Stroke Kongresszus ülésén. A kutatók megállapították, hogy a kalóriadús, cukros és sós, készen kapható ételek patkányok esetében már két hónap alatt előidézték a metabolikus szindróma legtöbb tünetét. A kórkép jellemzői: magas koleszterin-, vérnyomás-, vércukorszint, elhízás.

A kísérleti állatok életkora 16-22 éves fiatal emberekének felelt meg a betegség jelentkezésének időpontjában, mondta el a kutatás vezetője, Dr. Dale Corbett, a Szív és Agyvérzés Alapítványi Központ munkatársa. Szerinte hamarosan egyre több ember kap agyvérzést, és butul majd el már 30-40 évesen a sok feldolgozott élelmiszer miatt. A súlyosabb betegségek előbb jelentkeznek majd.

A mozgásszegény körülmények közt élő rágcsálóknak korlátlan hozzáférést engedtek hagyományos táplálékukhoz, illetve mindenhol kapható feldolgozott élelmiszerekhez (keksz, kolbász, sütemény). Szomjukat vagy vízzel, vagy a cukros üdítőket imitáló 30 százalékos cukoroldattal olthatták. Az emberekhez hasonlóan a patkányok is nagyon szívesen választották inkább az édeset. Dr. Corbett rávilágított a metabolikus szindróma megelőzésének fontosságára, mely megvalósítható a megfelelő étrenddel és testmozgással: "nem tudjuk biztosan, hogy az állapot visszafordítható-e. Ha nem, és így folytatjuk tovább, akkor igazi időzített bombává válunk."

"A metabolikus szindróma és az agyvérzés nagy gond a közegészségügy számára. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy továbbra is helytelenül táplálkozzunk, mert bele fogunk halni" - erősítette meg Dr. Mark Bayley, a Kanadai Stroke Kongresszus alelnöke, a Toronto Rehab neurológiai rehabilitációs programjának orvos-igazgatója.

Amellett, hogy feltárták a kanadai lakosság előtt a nem megfelelő élelmiszerek veszélyeit, új irányokat is kijelöltek a további kutatásokhoz: "a laboratóriumi modellezés során legtöbbször relatíve fiatal állatokon kísérleteznek, akik egészségesebbek is és jobban is táplálkoznak, mint mi. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy az emberek esetében rosszabb kimenetelre is lehet számítani, mert az agyvérzést általában megelőzi már valamilyen más betegség."

2012.10.08 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések