Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egész agyunkkal törünk győzelemre

kategória: Neurológia, Pszichológia

Egy nemrég végzett kutatás szerint játék közben agyunk szinte csak és kizárólag a győzelemért való versengéssel van elfoglalva. Az eredmények alapján látható, hogy a kő-papír-ollóhoz hasonló játékok során a jutalomközponton kívül más agyi régiók is részt vesznek a győzelemért folyó küzdelemben. Ennek a Yale Egyetem kutatói szerint evolúciós okai vannak.

"Agyunk azért dolgozik, hogy túlélési és szaporodási esélyeinket maximalizálja, ezért érthető, ha több agyi régió is növelni igyekszik esélyeinket" - magyarázza Timothy Vickery, a kutatás vezetője. Ő és kollégái különleges mintaanalízis technikát alkalmazva vizsgálták meg a kutatásban részt vevő önkéntesek MRI képeit, amelyeket különböző játékok megnyerése és elvesztése közben készítettek. Az eredmények szerint a győzelmek és vereségek szinte minden agyi területen felismerhetők voltak.

"Ezzel persze nem akarjuk kétségbe vonni a dopamin-hálózat központiságát a jutalom-funkciók agyi feldolgozásában - szögezte el Timothy Vickery. - Az újdonság csupán annyi, hogy rájöttünk, ez az információ sokkal nagyobb utat jár be az agyban, mint korábban gondoltuk."

2011.10.22 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések