Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Agysejteket hoztak létre laboratóriumban Alzheimer-kutatók

kategória: Alzheimer-kór, Őssejt

Őssejtekből olyan típusú agysejteket hoztak létre amerikai kutatók, mint amilyenek az Alzheimer-kór korai szakaszában pusztulnak el. Az új technológia megfelelő készletet szolgáltathat azokból a sejtekből, amelyeket új gyógyszerek tesztelésére vagy a későbbiekben akár transzplantációra is használhatnak, hogy segítsék az emlékezet visszaállítását - írja a Stem Cell című szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

Médiatár főoldal
videó

Alzheimer-kór első tünetei

Alzheimer-kór első tünetei
Az Alzheimer-kutatás túlnyomó részét genetikailag módosított egerekkel végzik, az új technika azonban lehetővé teszi, hogy emberi sejtekben is tanulmányozzák a betegség lényeges vonásait. Ezek olyan sejtek, melyek alapvetően fontosak a memóriafunkciókhoz" - hangsúlyozta Jack Kessler, a chicagói Északnyugati Egyetem Feinberg Orvosi Iskolájának munkatársa. A kutatók szerint technikájukkal szinte végtelen számban állíthatók elő ezek a sejtek.

A csoport először embrionális őssejteket alkalmazott az idegsejtek előállítására. Az újonnan növesztett sejteket egerek agyába ültették be, ahol normálisan működtek, idegszálakat hoztak létre, és acetilkolint termeltek. Ugyanezt a technikát felnőtt bőrsejtekből kiindulva is alkalmazták: visszaprogramozással először úgynevezett indukált pluripotens őssejtet hoztak létre, melynek az embrionális őssejtekhez hasonló tulajdonságai vannak. Ezzel a módszerrel is sikerült neuronokat létrehozni.

Az ilyen sejtek előnye, hogy Alzheimer-kórban szenvedő embertől származó sejtből kiindulva állítható elő. Ez lehetővé teszi, hogy a kutatók az egészséges és a beteg sejtek közti eltéréseket is tanulmányozzák.

Videó: HáziPatika.com

2011.03.07 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A szex és az idősödő lélek

Az életciklus változásainak megfelelően a házasság is többszakaszos lesz, és jellege minden szakaszban különbözik. Az időskori házastársi kapcsolatokban előtérbe kerül a lelki szükségletek kielégítésének kölcsönös elősegítése.

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések