Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Agyba ültetett pacemaker vigyázna az emlékekre

kategória: Alzheimer-kór

Amerikai kutatók egyfajta pacemakert ültettek Alzheimer-kóros betegek agyába, hogy így próbálják megelőzni a betegséggel járó memóriazavart. A mélyagyi stimulációt alkalmazó készüléket már több ezer Parkinson-kóros betegnél alkalmazták az emlékezet javítására és a kognitív hanyatlás visszafordítására. Az Egyesült Államokban most az első Alzheimeres beteg is átesett a műtéten, hogy megfékezzék a demenciát, mely a többségében idős emberek emlékezetét törli ki apránként, így egyszer csak képtelenné válnak az önellátásra is.

A gyakran már a klinikai kísérleti stádiumban elbukó gyógyszeres kezelések helyett a Johns Hopkins Egyetem orvosi karán az alacsony feszültségű elektromos eszköz hatásait kezdték vizsgálni. A 2010-es elsődleges biztonsági kutatás során hat kanadai beteg agyába helyezték el az eszközöket. A betegség enyhe formájával küzdő résztvevők szervezetében a kutatás 13 hónapja alatt a glükóz felszívódásában folyamatos javulást észleltek. Ez utal arra, hogy a neuronok működnek. Az Alzheimer-kóros betegeknél a glükóz-anyagcsere egyre romlik az idő folyamán.


Paul B. Rosenberg, az egyetem pszichiáter és viselkedéstudományi professzora elmondta: "egyre erőteljesebb igény merült fel az alternatív stratégiák iránt, miután több gyógyszeres megoldás is csődöt mondott, köztük azok is, melyek az agyi lerakódások mértékét igyekeztek csökkenteni. Ez egy igen sajátságos megközelítés, mely mechanikus úton igyekszik javítani az agyfunkciókat. Teljesen új út nyílt meg a társadalom elöregedésével egyre gyakoribbá váló betegség terápiája terén."

A következő évben mintegy 40 betegnél tervezik elvégezni a beavatkozást összesen öt intézményben. A műtét során a koponyacsontba lyukakat fúrnak, majd mindkét oldalról vezetékeket illesztenek a boltozatba. Az agyboltozat biztosítja az útvonalat az információ számára a hippokampuszba, ahol a tanulási folyamat indul, és ahol az emlékek keletkeznek. A betegség tünetei is itt jelentkeznek elsőként. A vezetékeket egy pacemaker-szerű készülékbe csatlakoztatják, mely másodpercenként 130 apró elektromos ingert küld az agyba. Dr. Rosenberg szerint a betegek nem érzik ezeket az impulzusokat.

A kísérlethez az összes beteg megkapja majd a készüléket. A résztvevők felénél két hét után kapcsolják ki, a többieknél egy év elteltével. Sem a betegek, sem az orvosok nem fogják tudni, kinél mikor állítják le a szerkezetet. "A mélyagyi stimuláció talán hatásos lesz az Alzheimer-kór kezelésében, esetleg ennek mintájára kevésbé invazív módszert is ki lehet majd fejleszteni" - vázolta fel a jövőt Rosenberg doktor.

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ez a tánc korra való tekintet nélkül gyakorolható! Videóval!

Ringó csípők, lebbenő szoknyák - sokan hihetik, hogy a hastánc csak fiataloknak való - pedig ez nem igaz! Cikkünkből és videónkból kiderül, hogy 50 év felett is áldásos hatásai vannak ennek az ősi, női táncnak!

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések