Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Agyba ültetett elektródákkal fékezhető az Alzheimer-kór

kategória: Alzheimer-kór

Agyi pacemaker lassíthatja az Alzheimer-kór előrehaladását - állítja egy új tanulmány. A John Hopkins Egyetem kutatói szerint ugyanis az eszköz elektromos impulzusokat küld az agy memóriáért felelős területére, így növeli az ottani idegsejtek aktivitását a betegségben szenvedők körében - írja a Fox News.


A kutatók a kísérlet első fázisában hat enyhe és korai stádiumban lévő Alzheimer-kóros páciensnek ültették be a készüléket. A szerkezet elektródáit az agyba ültetik, míg a pacemakert a mellkasba helyezik, s a kettő vezetékeken keresztül kapcsolódik egymáshoz. A pacemaker parancsokat ad az elektródáknak, amelyek így folyamatosan aktivitásra serkentik az agyat. Ez az úgynevezett DBS, vagyis mély agyi stimulációs technológiai eljárás.

Egy évvel a készülék beültetése után a szakemberek PET vizsgálatot végeztek a pácienseken. Az eredmények egyértelmű növekedést mutattak ki az agy működéshez szükséges "üzemanyag", a szőlőcukor anyagcseréje terén.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.15 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Legújabb vívmányok a daganatdiagnosztikában

A daganatok elleni küzdelemben, a daganatos elváltozások kiszűrésében és gyógyításában elsőrendű lenne, ha a szaktudás mellett, mindig rendelkezésre állnának a legkorszerűbb technikák, a legújabb vívmányok, gyógyszerek és vakcinák.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések