Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Agyba ültetett elektródákkal fékezhető az Alzheimer-kór

kategória: Alzheimer-kór

Agyi pacemaker lassíthatja az Alzheimer-kór előrehaladását - állítja egy új tanulmány. A John Hopkins Egyetem kutatói szerint ugyanis az eszköz elektromos impulzusokat küld az agy memóriáért felelős területére, így növeli az ottani idegsejtek aktivitását a betegségben szenvedők körében - írja a Fox News.


A kutatók a kísérlet első fázisában hat enyhe és korai stádiumban lévő Alzheimer-kóros páciensnek ültették be a készüléket. A szerkezet elektródáit az agyba ültetik, míg a pacemakert a mellkasba helyezik, s a kettő vezetékeken keresztül kapcsolódik egymáshoz. A pacemaker parancsokat ad az elektródáknak, amelyek így folyamatosan aktivitásra serkentik az agyat. Ez az úgynevezett DBS, vagyis mély agyi stimulációs technológiai eljárás.

Egy évvel a készülék beültetése után a szakemberek PET vizsgálatot végeztek a pácienseken. Az eredmények egyértelmű növekedést mutattak ki az agy működéshez szükséges "üzemanyag", a szőlőcukor anyagcseréje terén.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.15 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Ételeink - gyógyszereink

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni.

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések