Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Adventi fotókiállítás a Kossuth téren

kategória: Programajánló

Közös adventi fotókiállítást rendez az Országgyűlés Hivatala és a Néprajzi Múzeum november 26. és január 8. között a Kossuth téren, a tárlatot az Országgyűlés alelnöke és Szarka Klára fotótörténész nyitja meg szombaton 13 óra 30-kor.

Az adventi fotókiállítás és kísérő rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a Kárpát-medencében élő magyar és nemzetiségi közösségek adventi és karácsonyi néphagyományait, népszokásait és a téli falu életét a XIX. század legvégétől egészen az 1960-as évekig. A 124 fotóból álló szabadtéri kiállítás a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumának fotótárából származik, és olyan, a nagyközönség által többségében még soha nem látott képeket mutat be, amelyek felidézik a téli falu hétköznapi életét és a karácsonyi ünnepkör hagyományait.

Az Országgyűlés Hivatalának a szervezésében a tárlat kísérőrendezvényeként az Országház előtt néptánccsoportok előadása eleveníti fel a karácsonyi ünnepkört. November 26-ától nyolc hétvégi napon keresztül tizenöt csoport és népzenekar, közel 450 táncos és zenész lép színpadra. A fellépések után szabadtéri filmvetítésre kerül sor a Néprajzi Múzeum Mozgóképtárából származó néprajzi filmekkel.

December 18-án, az ENSZ nemzeti és etnikai kisebbségek napján, a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek adventi népszokásait bemutató előadások zárják a sorozatot. A hétvégi programokat minden vasárnap közös adventi gyertyagyújtás zárja.

A Néprajzi Múzeum a szabadtéri fotókiállításhoz kapcsolódóan felhívást tesz közzé, amely szerint várja azokat az amatőr fotókat, a fotókhoz kapcsolódó adatokat és történeteket, amelyek 1960 után készültek, és az adventi időszak és a karácsonyi ünnep személyes, családi vagy kisebb-nagyobb közösségi pillanatait örökítik meg. A felhívás a szabadtéri fotókiállítás teljes időtartama alatt érvényes, a fotókat az adventialbum@gmail.com emailcímre lehet elküldeni. Ezzel párhuzamosan a múzeum munkatársai advent négy vasárnapján várják azokat, akik saját papírképeiket személyesen hozzák el a múzeumba, amelyeket a múzeum munkatársai helyben digitalizálnak és nagyításban kiállítanak a múzeum előtti szabadtéri tablókon, így a felajánlónak nem kell a képét a múzeumban hagynia.

2011.11.26 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Praktikák:

  VitaminABC

  VitaminABC
  tovább

  Tesztajánló

  Asztma-kontroll teszt

  Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


  Szponzorált hirdetések