Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Addig ülnek, amíg meg nem halnak

kategória: Gondolta volna?, Öregedés

Kétszázezernél több 45 évesnél idősebb ember önbevalláson alapuló adatai alapján ausztrál kutatók megállapították, hogy a napi 11 óránál többet ülők 40 százalékkal nagyobb kockázattal haltak meg három éven belül, a napi 8-11 órát ülők között pedig 15 százalékkal volt magasabb a kockázat azokhoz képest, akik naponta 4 óránál kevesebbet ültek, függetlenül attól, hogy egyébként mennyire voltak aktívak fizikailag. "A huzamos ülés káros hatásaira vonatkozó bizonyítékok egyre gyűlnek az utóbbi években" - mondta el Hidde van der Ploeg kutatásvezető, a Sydney-i Egyetem munkatársa.

Ez a tanulmány a nagy mintaszám miatt emelkedik ki a korábbiak sorából, valamint azért, mert elsők között vizsgálódott a teljes napi ülési idő ismeretében. Az eddigi adatok túlnyomó része ugyanis csupán a televízió előtt töltött időt vette figyelembe. Az elemzett adatok Ausztrália 45 and up Study elnevezésű nagyszabású országos követéses vizsgálatából származtak. Mint kiderült, a felmérésbe bevont emberek 62 százaléka volt túlsúlyos, 87 százalékuk vallotta magáról, hogy kiváló egészségi állapotban van, és negyedük állította, hogy naponta legalább 8 órát ül.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy akik a munkaidejük jelentős részét ülve töltik, azok legalább szabadidejükben sétáljanak, mozogjanak, ne a számítógép vagy a televízió előtt ülve töltsék el azokat az órákat is. A tanulmányt az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóirat legutóbbi számában ismertették részletesen.

2012.04.01 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csontritkulásról általában

A csontritkulás a csontszövet olyan mértékű minőségi és mennyiségi csökkenését jelenti, amitől már csekély sérülés következtében is kialakulhat csonttörés.

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések