Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A zsugorodó agy okozza a halláskárosodást időseknél!

kategória: Neurológia, Öregedés

Sok idős ember számára okoz problémát a szavak felismerése zajos környezetben. A legfrissebb kutatások szerint nem biztos, hogy egyszerű halláscsökkenésről van szó, lehet, hogy a problémát az agy korral járó szerkezeti változása, nevezetesen a hallókéreg méretének csökkenése okozza.

A Dél-Karolinai Orvostudományi Egyetem kutatói megállapították, hogy a hallókéreg egy kis területe szerepet játszik a szavak felismerésében. A terület méretének megváltozása összefügg az időskori szófelismerési problémák megjelenésével, magyarázta Kelly C. Harris, a fül-orr-gégészeti és fej-nyak-sebészeti klinika adjunktusa. Harris vasárnap a Fül-Orr-Gégészeti Kutatásokért Szövetség 2009-es Téli Kongresszusán mutatta be eredményeit Baltimoreban. A Országos Öregedés Intézet adatai szerint a 65-74 év közötti amerikaiak harmada szenved halláskárosodásban. 85 év felett az arány már eléri az ötven százalékot.


A vizsgálat során Harrisék 19 fiatalabb (19-39 év közötti) és 18 idősebb (61-79 éves) felnőttel végeztettek hallásgyakorlatokat, miközben MRI felvételek segítségével elemezték az agyat. Megállapították, hogy nehezebb körülmények között az idősek általánosan rosszabbul teljesítenek a szavak felismerésében, mint a fiatal résztvevők. Az időskori hallásvesztés lényeges eleme a magas frekvenciájú hallás csökkenése. Még ha a kutatók ezt bele is kalkulálták a számításokba, a hallókéreg méretének csökkenése akkor is szerepet játszott az idősek rosszabb teljesítményében. A hallókészülékek nem minden idős embernek segítenek, amit magyaráz a fenti jelenség. A szakértők ígéretesnek és meglepőnek tartják az új eredményeket, melyek a halláscsökkenést nem a fehérállományhoz, hanem a szürkeállomány egy részéhez kötik.

Animáció: HáziPatika.com

2009.02.24 16:35:39

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések