Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A zöldsékeg jót tesznek a hasnyálmirigynek

kategória: Táplálkozás

Zöldségekben gazdag étrenddel megelőzhető az akut hasnyálmirigy-gyulladás - állítják svéd kutatók. A hasnyálmirigy választja ki a tápanyagot lebontó emésztőenzimeket. Akut gyulladása életveszélyes betegség. Akkor következik be, amikor ezek az enzimek magát a hasnyálmirigyet kezdik ki.


A stockholmi Karolinska Egyetem kutatói 80 ezer svéd felnőttet vizsgáltak 11 évig, akik ez idő alatt kérdőíveket töltöttek ki étrendjükkel kapcsolatban. A kutatás célja az volt, hogy esetleges összefüggést tárjanak fel az étrend által befolyásolt antioxidáns szint és az akut hasnyálmirigy-gyulladás megnövekedett kockázata között.

A Gut szakfolyóiratban publikált tanulmányból az derült ki, hogy az akut hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát a gyümölcsfogyasztás nem befolyásolja, a zöldségfogyasztás azonban jelentős tényezőnek számít. Az adatok szerint azoknál, akik naponta legalább négy adag zöldséget fogyasztottak, 44 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki a betegség, mint azoknál, akik napi egy adagnál kevesebb zöldséget ettek.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás azonban összességében ritka, legalábbis a nem epekő okozta típus. A zöldség védőhatást gyakorolt, de a kevés zöldséget fogyasztóknál is csak ritkán alakult ki a betegség. A kutatók azt gyanítják, hogy a zöldségekben lévő antioxidánsok segíthetnek megelőzni a rendellenességet, míg a gyümölcsök fruktóztartalma inkább gyengíti ezt a védőhatást.

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Önnek mennyi a biológiai életkora?

Hogyan mérhetők a biológiai életkorra utaló, aktuális testi, szellemi állapotra jellemző paraméterek? Nem kell hozzá más, mint egy speciális "Bioaging" szoftver. Lássuk, miről is van szó.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések