Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A zöldségektől ragyogóbb bőrünk lesz, mint a napozástól

kategória: Gondolta volna?, Táplálkozás, Zöldség-gyümölcs

Egy új tanulmány szerint bőrünk egészségesebb és ragyogóbb lesz a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendtől, mint a rendszeres napozástól. Ha igazán jól szeretnénk kinézni, a strandolás helyett együnk minél több répát és paradicsomot - írja a Journal Evolution and Human Behaviour.

A kutatás során bebizonyították, hogy a több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó emberek bőrének szebb, egészségesebb színét a karotinoidok okozzák - állítja Dr. Ian Stephen, a Nottinghami Egyetem munkatársa és a kutatás vezetője.

A karotinoidok olyan antioxidánsok, amelyek lebontják szervezetünkben a mindennapi stressz és a betegségek elleni küzdelem során felhalmozódott káros anyagokat. Emellett a karotinoidok okozzák például a répa és paradicsom piros színezetét, továbbá jó hatással van az ember reproduktív- és immunrendszerére.

Dr. Stephen szerint a tanulmány evolúciós szempontból is fontos lehet: az evolúció során ugyanis mindig azok a fajok maradtak fenn, akik a gyengébbek helyett egészségesebb egyedekkel párosodtak. "Ez a jelenség sok állatfajnál megfigyelhető. Például a hím madarak rikítóan színes csőre és tollazata felhívja társaik figyelmét arra, hogy milyen egészséges példánnyal van dolguk, a nőstények pedig a színesebb és fényesebb tollú madarakat választják társul. Ebben az új tanulmányban az emberekre is kivetítettük ezt a jelenséget" - mondja David Perrett, a Perception Lab vezetője.

2011.01.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felhők a szem előtt

A cataracta görög szó, vízesést jelent. A szemlencse elszürkülésével járó betegség valószínűleg azért kapta ezt a nevet, mert a beteg látása idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül.

tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések