Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A zöldségektől ragyogóbb bőrünk lesz, mint a napozástól

kategória: Gondolta volna?, Táplálkozás, Zöldség-gyümölcs

Egy új tanulmány szerint bőrünk egészségesebb és ragyogóbb lesz a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendtől, mint a rendszeres napozástól. Ha igazán jól szeretnénk kinézni, a strandolás helyett együnk minél több répát és paradicsomot - írja a Journal Evolution and Human Behaviour.

A kutatás során bebizonyították, hogy a több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó emberek bőrének szebb, egészségesebb színét a karotinoidok okozzák - állítja Dr. Ian Stephen, a Nottinghami Egyetem munkatársa és a kutatás vezetője.

A karotinoidok olyan antioxidánsok, amelyek lebontják szervezetünkben a mindennapi stressz és a betegségek elleni küzdelem során felhalmozódott káros anyagokat. Emellett a karotinoidok okozzák például a répa és paradicsom piros színezetét, továbbá jó hatással van az ember reproduktív- és immunrendszerére.

Dr. Stephen szerint a tanulmány evolúciós szempontból is fontos lehet: az evolúció során ugyanis mindig azok a fajok maradtak fenn, akik a gyengébbek helyett egészségesebb egyedekkel párosodtak. "Ez a jelenség sok állatfajnál megfigyelhető. Például a hím madarak rikítóan színes csőre és tollazata felhívja társaik figyelmét arra, hogy milyen egészséges példánnyal van dolguk, a nőstények pedig a színesebb és fényesebb tollú madarakat választják társul. Ebben az új tanulmányban az emberekre is kivetítettük ezt a jelenséget" - mondja David Perrett, a Perception Lab vezetője.

2011.01.30 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések