Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mennyi zöld teát kell inni?

kategória: Öregedés, Táplálkozás

A zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti az olyan időskorra jellemző betegségek, mint a csontritkulás, a stroke és a kognitív leépülés valószínűségét. Erre a megállapításra jut a Tokiói Orvosi Egyetem kutatóinak új tanulmánya.

A kutatócsoport összesen 13 998 hatvanöt évnél idősebb felnőtt étkezési, ivási, és egészségügyi szokásait követte nyomon egy hároméves periódus során. Felhasználták még a japán egészségbiztosító rendszer adatbázisából származó statisztikai adatokat is.

Az adatok feldolgozása után a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy azoknak az idős embereknek, akik naponta legfeljebb csak egy csésze zöld teát ittak, vagy még kevesebbet, 13 százaléka tapasztalt funkcionális rokkantságot, míg a naponta öt vagy még több csésze zöld teát elfogyasztó emberek közül mindössze 7 százalék.

A tudósok egyelőre nem tudják pontosan megmagyarázni, hogy mi okozza a zöld tea jótékony hatásait. Feltételezésük szerint a zöld tea egyik összetevője, az EGCG nevű antioxidáns gátolhatja meg a sejtek pusztulását.

2012.02.12 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A család mint védőernyő

Mióta 1936-ban Selye János, a Nature című folyóiratban közölte a stresszről kialakított elméletét, a fogalom szinte megállíthatatlan karriert járt be. Az eredeti megfogalmazás: a stressz az emberi szervezet valamiféle válasza az őt ért kihívásokra.

tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések