Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Annyi vörösbort nem lehet meginni

kategória: Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek

Kutatók újabb bizonyítékra bukkantak azzal kapcsolatban, hogy a vörösborban található rezveratrol fontos szerepet játszik a sejtöregedés megelőzésében. A Cell Metabolism című szaklapban megjelent tanulmány során a tudósok rágcsálókon végeztek kísérleteket, és arra a megállapításra jutottak, hogy azoknak az egereknek a mitokondriális működésére, amelyekben egy bizonyos gén, nevezetesen a SIRT 1 gén normális módon működött, a rezveratrol igen pozitív hatással volt, ugyanakkor azokon az egereken, melyekben ezt a gént kiiktatták, nem tapasztaltak semmilyen változást.

Amint azt David Sinclair, a bostoni Harvard Egyetem Orvosi Karának genetikaprofesszora kifejtette, a mitokondrium biztosítja a sejtek működéséhez szükséges energiát, melynek csökkenése számos betegséggel összefüggésbe hozható - többet között az cukorbetegséggel és az Alzheimer-kórral, de magával az öregedés folyamatával is.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy hiába található meg a rezveratrol a vörös szőlő héjában, az a mennyiség, amit a kísérletek során az egerekbe juttattak, egy ember esetében napi száz pohár vörösbornak felelne meg. Ezért a borivás propagálása helyett a kutatók fő célja sokkal inkább az, hogy kifejlesszenek egy olyan szintetikus rezveratrol-összetevőt, amely orvosságként szedve aktiválni tudná a SIRT 1 nevű gént.

A leendő gyógyszert elsősorban különféle, az öregedéssel járó betegségek kezelésére használnák, ám "mellékhatásaként" előfordulhat, hogy az illető élettartamát is meg lehet általa hosszabbítani - vélekedik Sinclair professzor. A témában már korábban is számos tanulmány született, de a mostani vizsgálat az első, amelyben konkrétan bebizonyosodott, hogy a rszveratrolnak a mitokondriális funkciókra, illetve az AMPK nevű enzimre gyakorolt jótékony hatásához elengedhetetlen a SIRT 1 nevű gén.

2012.05.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Még ez is?!

Ötven felett nem változik semmi..., ami addig ne lett volna változóban. Nem arról van szó, hogy ha elfújod azt az 50. gyertyát, akkor valami átbillen, mint a libikóka a játszótéren. (x)

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések