Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A víz olajozza az agy kerekeit

kategória: Gondolta volna?

14 százalékkal gyorsabban járhat az esze annak, aki gondolkodást igénylő feladat megoldása előtt megiszik fél liter vizet - állítják brit kutatók. A kelet-londoni és a Westminsteri Egyetem tudósai 34 önkéntest kértek meg arra, hogy szellemi teszteket oldjanak meg az után, hogy előző éjjel nem isznak semmit. A reggel "szomjgyomorra" érkezőknek azután minden teszt előtt adtak egy gabonafélékből készült kekszet, vizet azonban csak a csapat egyik felének. A szomjazók 14 százalékkal nehézkesebben boldogultak a feladatokkal.

"Agyunk mintegy 80 százaléka víz, nyilvánvaló, hogy igen fontos elegendő mennyiségűvel ellátni" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap Caroline Edmonds pszichológust, a kutatás vezetőjét. Szerinte a szomjúságérzet elvonhatja a figyelmet a feladattól, amit különösen fontos tudniuk azoknak, akiknek a munkája erős szellemi összpontosítást igényel. A kutató ezek után azt akarja vizsgálni, hogy a víz hőmérséklete befolyásolja-e a szellemi teljesítményt és hogy pontosan mennyi víz kell a leggyorsabb észtempóhoz.

2013.07.22 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Csontegészség

A csontok egészségéhez két dolog fontos különösképpen: az egyik a mechanikai megterhelés, azaz a rendszeres testmozgás és sport, és a megfelelő ásványianyag-ellátás, ami az építő folyamatokhoz szükséges.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések