Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A vakarózás is ragadós, mint az ásítás

kategória: Neurológia, Pszichológia

Megfigyelhető, hogy ha más embereket látunk vakarózni, mi is hamar késztetést érzünk rá - állítja Gil Yospovitch a Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ bőrgyógyásza. A kutatócsoport, amelyet vezetett, azt vizsgálta, hogyan "terjed" a viszketés, és milyen folyamatok játszódnak le közben az agyban. Kutatótársával, Alexandru Papoiuval ellenőrzött környezetben vizsgálták, hogy más vakarózása hogyan indítja el az emberekben ugyanezt az ingert.

A tudósok tizennégy egészséges alanyt vezettek alá hisztamin- és sószintellenőrzésnek, és őket hasonlították össze tizenegy atópiás bőrgyulladásban (AD) szenvedő beteggel. Olyan kisfilmeket nézettek meg velük, amelyeken a szereplő vakarózott, és olyanokat is, amelyeken nem.

Közben figyelték a reakcióikat. Azt tapasztalták, hogy az AD-s betegek többet vakaróztak akkor, amikor a filmen is ezt látták. "Ez is mutatja, milyen erős az agy hatalma" - összegezte Papoiu. - "Elmond valamit a létünk velejéről az, hogy mennyire nem tudunk ellenállni a központi idegrendszerből kiinduló érzésnek, a viszketésnek."

2011.04.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Társadalombiztosítás által finanszírozott orvosi vizsgáltok

Jelen fejezetben arra vonatkozóan kaphat információt, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen vizsgálatok elvégzését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések