Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A vakarózás is ragadós, mint az ásítás

kategória: Neurológia, Pszichológia

Megfigyelhető, hogy ha más embereket látunk vakarózni, mi is hamar késztetést érzünk rá - állítja Gil Yospovitch a Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ bőrgyógyásza. A kutatócsoport, amelyet vezetett, azt vizsgálta, hogyan "terjed" a viszketés, és milyen folyamatok játszódnak le közben az agyban. Kutatótársával, Alexandru Papoiuval ellenőrzött környezetben vizsgálták, hogy más vakarózása hogyan indítja el az emberekben ugyanezt az ingert.

A tudósok tizennégy egészséges alanyt vezettek alá hisztamin- és sószintellenőrzésnek, és őket hasonlították össze tizenegy atópiás bőrgyulladásban (AD) szenvedő beteggel. Olyan kisfilmeket nézettek meg velük, amelyeken a szereplő vakarózott, és olyanokat is, amelyeken nem.

Közben figyelték a reakcióikat. Azt tapasztalták, hogy az AD-s betegek többet vakaróztak akkor, amikor a filmen is ezt látták. "Ez is mutatja, milyen erős az agy hatalma" - összegezte Papoiu. - "Elmond valamit a létünk velejéről az, hogy mennyire nem tudunk ellenállni a központi idegrendszerből kiinduló érzésnek, a viszketésnek."

2011.04.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Sohase mondd, hogy vége, merj újra szeretni!

Bárkinek alakulhat úgy az élete, hogy betegség, haláleset, válás, szakítás, tartós kiküldetés, stb. miatt hosszabb ideig nincs szexuális kapcsolata. "Kiesve a gyakorlatból", kell-e félnünk az újrakezdéstől?

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések