Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A világ legöregebb nője és a hosszú élet titka

kategória: Öregedés

Japán gerontológusok vizsgálat alá vették a világ legöregebb nőjét. A hosszú élet titkát akarják megtudni a 115 éves asszonytól. Az Oszakában élő Okava Miszao esete azért foglalkoztatja a japán kutatókat, mert az általuk a hosszú élet titkának tartott három tulajdonságból csak kettővel rendelkezik: míg akaraterejére és kíváncsiságára nem lehet panasz, addig korántsem nevezhető társaságkedvelőnek.

Az asszonyt vizsgáló egyik gerontológus, Gondo Jaszujuki, az oszakai egyetem munkatársa kollégáival 70, száz évnél idősebb tokiói emberen végzett kutatása során jutott arra a következtetésre, hogy a fenti három tulajdonság a hosszú élet legfontosabb feltétele. Szerinte a nő 102 éves korában elszenvedett lábtöréséből való felépülése az akaraterő jele, míg a birkózás iránti rajongása kíváncsiságáról tanúskodik. Ugyanakkor társaságkedvelőnek azért nem nevezhető, mert ideje jó részét otthon, kötögetéssel tölti.

"Eddig számos különböző nehézséggel nézett szembe. Hosszú élete során pszichológiai változásokon ment át, ez tette lehetővé jelenlegi nyugalmát" - mondta a testét kerekesszékhajtással karbantartó 115 éves Okaváról a kutató az Aszahi Simbun című japán lapnak. A korrekorder ugyanakkor úgy véli, hogy a tudósok hiába törik magukat.

2013.04.21 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések