Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Időben felismerhető a veszélyes szívritmuszavar

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Ha valaki dobszerű szívverést érez a mellkasában, légszomjat és mellkasi fájdalmat tapasztal és szédül, lehetséges, hogy az egyik gyakori, veszélyes szívritmuszavarban, pitvarfibrillációban szenved. A pitvarfibrilláció idősebb korban gyakoribb, szélsőségesen felgyorsult szívverés. Az állapot következtében vér gyűlhet fel a szív pitvaraiban, növelve a vérrögképződés kockázatát, ami viszont akár stroke kialakulásához is vezethet. Magyarországon körülbelül 200 ezer embert érint a betegség, és a szakértők szerint a népesség elöregedésével ez a szám várhatóan tovább nő.


A pitvarfibrilláció krónikus kimerültséget és bénító fájdalmat okozva a betegek életminőségét is negatívan befolyásolja. Utalnak rá előjelek, és léteznek kezelési módszerek, amelyek életet is menthetnek. A lehetséges előjelek közé tartozik a doboláshoz vagy vergődő halhoz hasonló kalapálás a mellkasban, gyakori szívdobogásérzés, fizikai megerőltetést követő légszomj, csökkent mozgáskapacitás, mellkasi fájdalom, ájulás vagy szédülés. A rendelkezésre álló kezelésekkel kordában lehet tartani ezeket a tüneteket, helyre lehet állítani a normális szívritmust, és meg lehet előzni a vérrögképződést és a stroke-ot.

Egyesek hajlamosabbak a pitvarfibrillációra, mint mások. A leggyakoribb kockázati tényezők: 60 évnél magasabb életkor, cukorbetegség, más szívpanaszok, magas vérnyomás, pajzsmirigybetegség, krónikus tüdőbetegség, alvási apnoé, mértéktelen alkoholfogyasztás és serkentőszerek fogyasztása, súlyos betegségek és fertőzések.

Animáció: HáziPatika.com

2011.10.11 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések