Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A veszedelmes vörös hús

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

A vörös húsok és a különféle húskészítmények növelhetik a vastagbélpolip kialakulásának kockázatát. Főleg azok, melyeket magas hőfokon készítettek el. Erre a felfedezésre jutottak a Vanderbilt-Ingram Rákközpont és a Veterans Affairs Orvosi Központ rákkutatói.

A Cancer Prevention Research című szaklapban megjelent tanulmány vezetője Wei Zheng, munkatársaival több mint hatezer 40 és 75 év közötti beteget vizsgált meg. A résztvevők 2003 és 2006 között estek át kolonoszkópiás vizsgálaton, és majdnem minden másodiknál találtak vastagbélpolipot. A többiek kontrollcsoportként működtek közre a továbbiakban. Valamennyi résztvevőt kikérdezték étkezési szokásaikról, kitérve arra is, mennyi vörös húst, illetve feldolgozott húskészítményt fogyasztanak, és mennyire átsütve.


Zhenming Fu, a tanulmány szerzője arról számol be, hogy a túl sok vörös hús fogyasztása, főleg, ha az magas hőfokon készült, megnövelte a vastagbélpolip kockázatát az alanyokban. Ez azzal magyarázható, hogy a nagyon átsütött húsok mutagéneket, például heterociklikus aminokat tartalmaznak, azok pedig tumort idéznek elő. Zheng arról is beszámolt, hogy a dohányosok esetében a fenti kockázat még tovább növekedett.

Animáció: HáziPatika.com

2011.10.14 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések