Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A veszedelmes vörös hús

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

A vörös húsok és a különféle húskészítmények növelhetik a vastagbélpolip kialakulásának kockázatát. Főleg azok, melyeket magas hőfokon készítettek el. Erre a felfedezésre jutottak a Vanderbilt-Ingram Rákközpont és a Veterans Affairs Orvosi Központ rákkutatói.

A Cancer Prevention Research című szaklapban megjelent tanulmány vezetője Wei Zheng, munkatársaival több mint hatezer 40 és 75 év közötti beteget vizsgált meg. A résztvevők 2003 és 2006 között estek át kolonoszkópiás vizsgálaton, és majdnem minden másodiknál találtak vastagbélpolipot. A többiek kontrollcsoportként működtek közre a továbbiakban. Valamennyi résztvevőt kikérdezték étkezési szokásaikról, kitérve arra is, mennyi vörös húst, illetve feldolgozott húskészítményt fogyasztanak, és mennyire átsütve.


Zhenming Fu, a tanulmány szerzője arról számol be, hogy a túl sok vörös hús fogyasztása, főleg, ha az magas hőfokon készült, megnövelte a vastagbélpolip kockázatát az alanyokban. Ez azzal magyarázható, hogy a nagyon átsütött húsok mutagéneket, például heterociklikus aminokat tartalmaznak, azok pedig tumort idéznek elő. Zheng arról is beszámolt, hogy a dohányosok esetében a fenti kockázat még tovább növekedett.

Animáció: HáziPatika.com

2011.10.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Betegséggel edzeni

Szerencsére az aktív testmozgás egyre többünk életmódjának szerves része lesz. Sőt, vannak olyanok, akik a világ minden kincséért se hagynák ki az aznapra "előírt penzumot". Pedig betegen edzeni nemhogy nem használ, hanem veszélyes is.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések