Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A vérerek növekedésének titka

kategória: Daganatos betegségek

Az Uppsala Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új eljárást, amellyel filmre vehetik az erekben mozgó sejteket. A módszer arra is használható, hogy megállapítsák, hogyan kontrollálható a rákos sejtek vándorlása. Az érdekes kutatási eredmények a Biological Chemistry szakfolyóiratban jelentek meg.

Új vérerek és nyirokerek számos különböző betegség során képzdőnek. Az új erek keletkezése néhány esetben kívánatok (pl. a sebgyógyuláskor, ahol új szövet képzésére van szükség), a nem kívánt érképződés pedig pl. a daganatok növekedése során fordul elő. A daganat az újonnan képződött erekből nyeri a tápanyagokat, sőt, terjedhet is az új nyirokereken keresztül, így tehát ebben az esetben az ér kialakulásának megelőzése a cél.

Az orvostudomány e területének legnagyobb kihívása, hogy megértsük a jelzéseket, melyek az erek kialakulását irányítják. A szakemberek azt gyanítják, hogy az ún. növekedési faktorokból származó jelzések - az ún. grádiensek - késztetik az ereket növekedésre.

"A tanulmányunk rámutat, hogy a jelzőfehérje kis mennyisége elegendő, hogy az érfejlődést elindítsa. A grádiens egy formája irányítja a sejtmozgást." - mondta Irmeli Barkefors, az Uppsala Egyetem posztgraduális diákja. A kutatócsoport jelenleg éppen továbbfejleszti megfigyelési módszerét. A cél az, hogy összetett felépítésű szervekben is megfigyelhessék a célirányos vándorlást, és így tanulmányozhatják a különböző sejttípusok közötti interakciót.

"A módszert alapvetően át lehet ültetni az összes sejttípus tanulmányozására. Különösen fontos megfigyelni azt a mechanizmust, amely meghatározza, hogy terjed-e az adott rákos sejt vagy sem." - mondja Johan Kreuger, a projekt vezetője.

2008.04.02 09:18:15

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A koleszterin kockázatai

Magas koleszterinszint vagy hiperkoleszterinémia? Betegség vagy "csupán" egyetlen rizikófaktor? Évek óta nem hagynak vele minket békén. Ez már gyanús. Valóban akkora a jelentősége a koleszterinnek? "Alig ettem zsírt, mégis nőtt a szintje." Mi az igazság?

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések