Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A vérből megjósolható a változókor kezdete

kategória: Változókor

Már a nők harmincas évei végén megjósolható egy új vérteszt segítségével, hogy mikor következik be náluk a változókor, a menopauza - derült ki amerikai kutatók tanulmányából, melyet a Fertility and Sterility című szakfolyóiratban tettek közzé. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói 293 nőt vontak be követéses vizsgálatukba, amelyben a harmincas és negyvenes éveikben lévő nők vérmintájából mérték évről évre a petefészek által termelt anti-Müller-hormon (AMH) szintjét. Úgy találták, hogy az AMH-szint változásának mértéke és üteme alapján viszonylag pontosan meg lehet becsülni az életkort, amikor a nőnél bekövetkezik a menopauza.


Jelenleg az életkor alapján adnak becslést a női menopauzára, amely - az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szerint - átlagosan 51 évesen történik meg az amerikai nőknél, ám a szórás meglehetősen nagy: vannak, akinél már negyvenes éveik elején megjelenik, míg másoknál csak az ötvenes éveik végén. A mostani tanulmány megmutatta, hogy a különbségek 82 százalékát megmagyarázza az AMH-szint változása. Az elemzés azt is kimutatta, hogy átlagosan két évvel korábban következett be a menopauza azoknál a nőknél, akik AMH-szintje gyorsan változott.

A vizsgálatba bevont nőktől öt éven át kilenchavonta vettek vért, és mérték AMH-szintjüket, majd még 14 éven át követték nyomon őket, hogy megállapítsák náluk a menopauza valódi időpontját. Ellen Freeman kutatásvezető szerint azoknál a nőknél különösen hasznos annak előrejelzése, hogy mikor számíthatnak a menopauza bekövetkeztére, akiknek problémájuk van termékenységükkel, illetve azoknál, akiket érinthetnek a változókorral összefüggő betegségek, például a csontritkulás vagy egyes szívbetegségek.

Animáció: HáziPatika.com

2012.09.06 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések