Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A vártnál több pozitív hatása van a dohányzási tilalomnak

kategória: Asztma, babaszoba.hu, Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Szív- és érrendszeri betegségek

Egyre markánsabban mutatkoznak meg az egyes országokban bevezetett dohányzási tilalom pozitív hatásai a különböző tanulmányok szerint: a felnőtteknél csökken az infarktusok veszélye és egyre kevesebb gyermeket szállítanak be a kórházakba asztmarohamok miatt.

A dohányzási tilalom vitatott kérdésnek számít Európában. Néhány országban, például Olaszországban és Görögországban nehezen birkóznak meg a törvényi szabályozás érvényre juttatásával, Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában viszont már sok helyütt betiltották a dohányzást - a tömegközlekedési eszközökön, iskolákban, munkahelyeken. Különösen szigorúan járnak el a nemdohányzók védelme érdekében az Egyesült Államokban.
"A szabályozások egészségügyi hatása sokkal nagyobb, mint azt vártuk" - mondta el Stanton Glantz, a kaliforniai egyetem kutatója, aki évek óta a dohányzás következményeit kutatja.

Vitathatatlan, hogy a cigarettafüst asztmarohamokat idézhet elő. Az Egyesült Államokban az asztmával kezelt gyerekek negyven százaléka dohányzó személlyel él együtt egy háztartásban. Ez feltűnően sok, tekintve, hogy a felnőtt amerikai lakosságnak csupán 21 százaléka dohányzik.
Éppen az asztma-rohamok elemzésében látják a kutatók a lehetőséget annak, hogy megvizsgálják a dohányzási tilalom rövidtávú hatásait. A Glasgowi Egyetem kutatói nagyszabású tanulmányukban regisztráltak minden tizennégy év alatti gyermeket, akiket 2000 és 2009 között asztmaroham miatt vettek fel a skót sürgősségi osztályokra. A tilalom bevezetése előtt évente öt százalékkal növekedett a sürgősségi ellátásban részesültek száma. 2006 januárjában naponta átlagosan hat ilyen esetet kezeltek a klinikákon.

2006 elején Skóciában a munkahelyeken és a nyilvános helyeken, köztük éttermekben és bárokban is betiltották a dohányzást. Ezt követően évente tizenhárom százalékkal csökkent az asztma miatt kórházakba szállított gyerekek száma.

Bár korábban hasonló eredményre jutottak Arizona és Kentucky államokban készített tanulmányok, az új, a New England Journal of Medicine című szaklapban bemutatott kutatás a témában végzett eddigi legátfogóbb vizsgálat. Érvelésében különösen arra fektet nagy hangsúlyt, hogy az emberek már röviddel a tilalom bevezetése után sokat profitálhatnak a dohányfüstmentes hétköznapokból.
A tilalom tulajdonképpen azokra a helyszínekre vonatkozik elsősorban, ahol felnőttek dolgoznak és találkoznak. A hatáskör azonban fokozatosan szélesedik: a témáról folyó folyamatos eszmecsere népszerűtlenné teszi a dohányzást, és sok dohányost arra bátorít, hogy teljesen felhagyjon szenvedélyével.

Jill Pell, a tanulmány vezetője szerint ebből kifolyólag tisztább a lakások levegője is: "az emberek lassan úgy döntenek, gyermekeiket ott is óvják, ahol azt nem kell feltétlenül". Különböző országokban készült tanulmányok szerint a szülők az otthoni dohányzásról is lemondanak a tilalom hatására.
Terry Pechacek, az Egyesült Államok betegség-megelőzéssel foglalkozó központjának (CDC) szakértője meg van győződve arról, hogy az elkövetkezendő években a dohányzási tilalmak további pozitív hatásai mutatkoznak majd meg. Mint elmondta: "az asztma csak a jéghegy csúcsa".

Animáció: HáziPatika.com

2010.10.24 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Betegszállítás

Mit tegyünk, ha speciális szállításra van szükségünk, mert egészségi állapotunk nem teszi lehetővé, hogy tömegközlekedési eszközzel, vagy családtagunk, jó barátunk személygépkocsijával jussunk el a kórházba vagy a gyógykezelésünk helyszínére?

tovább


Szponzorált hirdetések