Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A vártnál több pozitív hatása van a dohányzási tilalomnak

kategória: Asztma, babaszoba.hu, Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Szív- és érrendszeri betegségek

Egyre markánsabban mutatkoznak meg az egyes országokban bevezetett dohányzási tilalom pozitív hatásai a különböző tanulmányok szerint: a felnőtteknél csökken az infarktusok veszélye és egyre kevesebb gyermeket szállítanak be a kórházakba asztmarohamok miatt.

A dohányzási tilalom vitatott kérdésnek számít Európában. Néhány országban, például Olaszországban és Görögországban nehezen birkóznak meg a törvényi szabályozás érvényre juttatásával, Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában viszont már sok helyütt betiltották a dohányzást - a tömegközlekedési eszközökön, iskolákban, munkahelyeken. Különösen szigorúan járnak el a nemdohányzók védelme érdekében az Egyesült Államokban.
"A szabályozások egészségügyi hatása sokkal nagyobb, mint azt vártuk" - mondta el Stanton Glantz, a kaliforniai egyetem kutatója, aki évek óta a dohányzás következményeit kutatja.

Vitathatatlan, hogy a cigarettafüst asztmarohamokat idézhet elő. Az Egyesült Államokban az asztmával kezelt gyerekek negyven százaléka dohányzó személlyel él együtt egy háztartásban. Ez feltűnően sok, tekintve, hogy a felnőtt amerikai lakosságnak csupán 21 százaléka dohányzik.
Éppen az asztma-rohamok elemzésében látják a kutatók a lehetőséget annak, hogy megvizsgálják a dohányzási tilalom rövidtávú hatásait. A Glasgowi Egyetem kutatói nagyszabású tanulmányukban regisztráltak minden tizennégy év alatti gyermeket, akiket 2000 és 2009 között asztmaroham miatt vettek fel a skót sürgősségi osztályokra. A tilalom bevezetése előtt évente öt százalékkal növekedett a sürgősségi ellátásban részesültek száma. 2006 januárjában naponta átlagosan hat ilyen esetet kezeltek a klinikákon.

2006 elején Skóciában a munkahelyeken és a nyilvános helyeken, köztük éttermekben és bárokban is betiltották a dohányzást. Ezt követően évente tizenhárom százalékkal csökkent az asztma miatt kórházakba szállított gyerekek száma.

Bár korábban hasonló eredményre jutottak Arizona és Kentucky államokban készített tanulmányok, az új, a New England Journal of Medicine című szaklapban bemutatott kutatás a témában végzett eddigi legátfogóbb vizsgálat. Érvelésében különösen arra fektet nagy hangsúlyt, hogy az emberek már röviddel a tilalom bevezetése után sokat profitálhatnak a dohányfüstmentes hétköznapokból.
A tilalom tulajdonképpen azokra a helyszínekre vonatkozik elsősorban, ahol felnőttek dolgoznak és találkoznak. A hatáskör azonban fokozatosan szélesedik: a témáról folyó folyamatos eszmecsere népszerűtlenné teszi a dohányzást, és sok dohányost arra bátorít, hogy teljesen felhagyjon szenvedélyével.

Jill Pell, a tanulmány vezetője szerint ebből kifolyólag tisztább a lakások levegője is: "az emberek lassan úgy döntenek, gyermekeiket ott is óvják, ahol azt nem kell feltétlenül". Különböző országokban készült tanulmányok szerint a szülők az otthoni dohányzásról is lemondanak a tilalom hatására.
Terry Pechacek, az Egyesült Államok betegség-megelőzéssel foglalkozó központjának (CDC) szakértője meg van győződve arról, hogy az elkövetkezendő években a dohányzási tilalmak további pozitív hatásai mutatkoznak majd meg. Mint elmondta: "az asztma csak a jéghegy csúcsa".

Animáció: HáziPatika.com

2010.10.24 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések