Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A változatos életmód az elhízott egereknek is jót tesz

kategória: Elhízás

A változatos környezetben, aktívan élő egereknél energiát égető barna zsírsejtekké alakult át a hasi elhízást okozó fehér zsírsejtek jelentős része - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja. Az Ohiói Állami Egyetem munkatársai állatkísérleteikben kétféle környezetben tartották az egereket. Az egyik csoport a hagyományos, üres ketrecben tengette napjait, a másik csoport életterét alagúttal, mászókával, kerekekkel rakták tele.

Mindkét csoportban korlátlanul rendelkezésre állt az élelem, a változatos környezetben tartott egerek mégis veszítettek testsúlyukból. Mint Matthew During kutatásvezető elmondta, mindössze négy hét elteltével a hasi fehér zsírjuk átlagosan 50 százalékát elveszítették ezek az állatok, miközben barna, "energiát égető" zsírsejtek jelentek meg náluk.

Az ember esetében a jónak tartott barna zsír a csecsemőknél fordul elő nagy arányban, ez szolgáltatja számukra az energiaforrást testhőmérsékletük emeléséhez, miközben elégeti a bevitt kalóriát. Ahogy azonban halad előre életkorunk, barna zsírunk nagyrészt eltűnik, és helyette "rossz" fehér zsír raktározódik jellemzően a derekunk körül, hasi elhízást okozva.

A barna zsír azért jelen van még felnőttekben is, és aktív szerepet játszik az anyagcserében. Gyorsítja a glükóz lebontását, ezért hozzájárulhat a testsúly csökkenéséhez, ha a barna zsír mennyiségét sikerül növelni. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy télen, illetve hidegben, amikor több energiára van szüksége a szervezetnek, hogy hőmérsékletét megtartsa, szintén aktívabb a barna zsír.

A mostani állatkísérlet azt jelzi, hogy a változatos, stimuláló környezet is hatással van a barna zsírszövet kialakulására. Matthew During szerint az ingerek, a pozitív stressz hatására az egerek agyában több keletkezett abból a vegyületből, amely fontos szerepet játszik a fehér zsír barnává alakulásában.

2011.09.13 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Csontegészség

A csontok egészségéhez két dolog fontos különösképpen: az egyik a mechanikai megterhelés, azaz a rendszeres testmozgás és sport, és a megfelelő ásványianyag-ellátás, ami az építő folyamatokhoz szükséges.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések