Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A változás kora után is jót tesz az alma

kategória: Koleszterin, Táplálkozás

Az alma az év bármely időszakában elérhető gyümölcs. Nemcsak rostokat és vitaminokat tartalmaz, állatkísérletek adatai szerint a benne lévő pektin és polifenolok javítják a zsíranyagcserét, és csökkentik a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, melyek közül az érelmeszesedés a legveszélyesebb.

A floridai Bahram H. Arjmandi és Margaret A. Sitton táplálkozáskutatók a "naponta egy alma a doktort távol tartja" közmondás bizonyítására véletlenszerűen két csoportba osztottak százhatvan, változókor utáni, 45-65 éves női önkénteseket. Az egyik csoport tagjai egy éven át naponta 75 gramm aszalt almát fogyasztott, a másik csoport ugyanennyi aszalt szilvát evett minden nap. A harmadik, hatodik és tizenkettedik hónapban részletes kivizsgálásnak vetették alá az alanyokat.

"Hihetetlen változást észleltünk, mert az almát fogyasztók vérében az úgynevezett rossz, LDL koleszterin szintje már fél éves almafogyasztás után 23 százalékkal csökkent" - mondta az eredmények értékelésekor Bahram H. Arjmandi. A kutatók további meglepetésére a "jó", HDL koleszterin szintje is négy százalékkal növekedett, és a vérben lévő gyulladásra utaló eltérések is mérséklődtek.

További kedvező változás, hogy miközben a naponta elfogyasztott gyümölcs 240 kilokalória bevitelét jelentette, a vizsgálati résztvevők átlagosan két kilót fogytak. A tanulmány előadója kiemelte, hogy "a testsúly csökkenése az aszalt alma rendszeres fogyasztásának további kedvező hatása". A kutatók szerint ebben az alma pektintartalmának lehet szerepe, mert teltségérzetet okoz.

Animáció: HáziPatika.com

2011.04.21 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának


Szponzorált hirdetések