Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A vakítóan fehér műfogsor titka

kategória: Fog- és szájbetegségek, Új termékek, szolgáltatások

A fogtechnikusok által eddig készített fogsorok vagy nem olyan kemények, vagy nem olyan fehérek, mint a természetes fogak. Német üvegtechnikusok most olyan anyagot készítettek, mely nanokristályok segítségével minden szempontból ugyanolyan, mint a valódi, egészséges emberi fog.

A testünkben lévő legkeményebb anyag a fogzománc, amelyet hatalmas erőhatás ér a rágás során. Ugyanennek van kitéve a műfogsor is. Christian Rüssel és munkatársai a Jénai Egyetem Otto Schrott Üvegkémiai Intézetében olyan üvegkerámiát készítettek, amely nemcsak olyan erős, kemény, mint az ép fogfelszín, hanem külső megjelenésében is megfelel az emberi fogazatnak.

Az üvegkerámia magnéziumból, alumíniumból és szilikonoxidból készül. "Sikerült ötször keményebb anyagot létrehoznunk, mint a ma használt fogászati kerámiák" - mondta Christian Rüssel. Ebben az esetben viszont nem elég az anyag keménysége, hanem optikai tulajdonságaiban is egyeznie kell a természetes fogfelszínnel.

A kutatóknak különleges hőmérsékleti kezelést kellett kidolgozniuk. Az alapanyagot először 1500 Celsius-fokon megolvasztják, majd lehűtik, és földarabolják. Az üveget ismét fölforrósítják, majd megint lehűtik. Ezt követően nanokristályokat hoznak létre pontosan ezerfokos hőmérsékleten.

A kristályos szerkezet szórja a fényt, felszíne olyan, mint a vakolat. A kutatók szerint a titok nyitja a nanokristályok kialakulása. Ezeknek a nagysága legfeljebb 100 nanométer (a nanométer a milliméter milliomod része). "Ezek túlságosan kicsik ahhoz, hogy szórják a fényt, ezért ez a kerámia olyan, mint a természetes fog" - magyarázza Rüssel professzor.

2012.01.21 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések