Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A tűzugrás egészséges?

kategória: Egészség nyáron, Gondolta volna?, Pszichológia, Szexológia, Zöldség-gyümölcs

Egészséget "varázsoltak" maguknak eleink szerte Európában, amikor Szent Iván nap éjjelén átugrották az ünnepi tüzet.

Egészségvarázslás
A Szent Iván-éji tűzben gyümölcsöket, gyógynövényeket, virágokat dobtak, előszeretettel égettek fodormentát, vasfüvet, bodzát.
Szeged környékén tűzbe megégetett, majd onnan kipiszkált almát fogyasztottak a torok- és hasfájás elmulasztására, vagy annak megelőzésére.

Ajánljuk!

"Úgy hiszem, minden tűznek saját története van. Minden tűz születik és elhamvad egyszer. Aki gyújtja a tüzet, az életet ad és életet vesz el. Szent Iván éjszakáján pedig különös álmokból, sze­relem­ből táplálkozik a varázslatos láng.
Alkonyodik a hatalmas kertben.
Lassan elhamvadnak a délután gyújtott tüzekben az ágak, már inkább fehér, mint vörös a hamu."
A cikk folytatása: Mágikus tűz - Szent Iván éjjele


Egészségesek a további egészségükért, betegek (már aki ugrani képes volt) gyógyulásáért rimánkodva ugrotta át a tüzet. Mondták például, hogy "Kezem-lábam ki ne törjön, minden csontom összeforrjon" - olvasható az Add magad! című portál gyűjtésében.
Gyógyszerek, oltások híján a Szent Iván-éji tűzben félig elégett faágakat amulettként magukra helyezve próbáltak megmenekülni betegségektől, ártó hatásoktól.
Szemük egészségét úgy "biztosították be" a következő egy esztendőre, hogy a kezükben tartott szarkalábcsokron keresztül nézték a mágikus tüzet - derül ki a szentivanej.hu gyűjtéséből.

Párkapcsolat - pszichológia
A párok összeboronálására is alkalmas volt az év legrövidebb éjszakája. A szerelemvarázsló, párválasztó tüzet a lányok gyújtották meg, majd ugrás közben párosító és kiházasító dalokat énekeltek annyiszor, ahány lány volt a csoportban. Gyakran elhangzó szó az énekekben a rutafa, amely a szüzességre, a két ága pedig a tiszta szerelemre utalt.

Csehországban a párok háromszor ugrották át kézen fogva a tüzet azt remélve, hogy akkor hamarosan összeházasodnak, és a varázslatos szertartás egy évre védettséget ad számukra a lázzal járó betegségekkel szemben.

Valami igazság biztos volt a régi, Szent Iván-éji hiedelmekben: a tűzbe gyógynövényeknek volt és van jó hatása, erről Gyógynövény rovatunkban olvashatnak, a zöldségek és gyümölcsök egészségvédő hatásáról pedig Zöldség-gyümölcs kiemelt rovatunkban tudhatnak meg többet!
Ha a párkapcsolatról, szerelemről, szexualitásról olvasna, akkor látogassa meg Légy a pszichológusod! és Szexológia rovatainkat!

Ha ma éjjel Ön is szeretné átugrani a varázslatos tüzet, akkor nagyon vigyázzon magára, Elsősegély-rovatunkból már előre tájékozódhat, hogy mit tegyen, ha megperzseli a láng. Olvasgasson bele Egészség nyáron témánkba is!

2010.06.24 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések