Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A tüsszögtető szöszök nem is allergizálnak?

kategória: Allergia, Egészségügyi tájékoztatás

A nyárfa repítőszőrökkel ellátott magvait allergizáló hatásúnak tartják sokan, ez azonban nem igaz - hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ. A nyárfa termése allergén fehérjéket nem tartalmazó megnyúlt növényi sejt, ez alkotja a szöszt. Ez a szösz segíti a növény szél általi terjedését.
A téves információ oka az lehet, hogy a nyárfa virágzásával egy időben erős allergiás reakciókat, szénanáthát okoz a pázsitfűfélék virágzása. Ez nem látványos, ám sok embert érint. Ezt a tüsszögtető hatást hibásan a nyárfának tulajdonítják - magyarázta az ÁNTSZ dr. Magyar Donát levegőbiológusra (Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézete) hivatkozva.
A nemesnyárak virágpora az allergiás gyermekek "csupán" 1-3 százalékában szerepel az érzékenységet kiváltó tényezőként.

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának munkatársai egyébként 19 állomáson monitorozzák 32 növény pollen és 2 gomba spórakoncentrációját a levegőben. A pollencsapdák 60 kilométeres körzetből gyűjtik be a polleneket. Heti jelentéseket készítenek a különböző növények pollenjeinek megjelenéséről, mértékéről, illetve az emberi szervezetre gyakorolt esetleges hatásairól.

Az ÁNTSZ pollenjelentését megtekinthetik oldalunkon!

Jó tudni, hogy az allergiára való hajlam öröklődik. Ha a családban nincs allergiás, a születendő csecsemőnél 10 százalék az esély az allergiás megbetegedésre. Ha mindkét szülő allergiás, a veszély mintegy 60-80 százalékra nőhet. Ez a hajlam még nem jelenti azt, hogy a gyermek meg is betegszik, csak a megbetegedés esélyét hordozza magában. Az allergia megjelenése nincs életkorhoz kötve. Nincs szabály, bármikor kialakulhatnak az első tünetek. Fontos, hogy a legegyszerűbb allergiás tünetekre, panaszokra se legyintsünk, hanem igyekezzünk azokat komolyan venni. Forduljunk orvoshoz, mert az időben elkezdett és megfelelően beállított orvosi kezelés jelentősen javítja az életminőséget.

2009.07.08 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések