Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A túlságosan alacsony vércukor is veszélyes

kategória: Diabétesz

A cukorbetegeknek több mint a fele időnként kifejezetten alacsony vércukor szintet jelző panaszokat tapasztal - figyelmeztettek szakemberek az Amerikai Endokrinológusok Kollégiumának kongresszusán. A cukorbajban szenvedőknek pedig köztudottan azért kell megfelelő diétát tartaniuk, gyógyszereket szedniük, inzulint kapniuk, hogy vércukorszintjük ne legyen magasabb az egészséges anyagcseréjű emberekénél.

A cukorbaj mind gyakoribb és a halálozási statisztikát vezető szív-és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb kockázati tényezője. Az elmúlt év végén a Harris Interactive közvélemény-kutatóintézet munkatársai 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtteket vizsgáltak két hónapon keresztül különböző nagyvárosokban. A vizsgálatnak nem az volt a célja, hogy tisztázza: milyen magas ezeknek a betegeknek a vércukorértéke, hanem az, hogy milyen gyakran és milyen körülmények között tapasztaltak alacsony vércukorértékre utaló tüneteket.

Kiderült, hogy a felnőtt cukorbetegek 55 százaléka tapasztalt vércukoresést jelző panaszokat. A kellemetlenség kockázata az, hogy a panaszok a megszokott, mindennapi tevékenység közben jelentkeztek: 42 százalékban munka közben, 26 százalékban sportoláskor és 19 százalékban autóvezetés során.

A bevezető tünetek igen jellegzetesek: idegesség, izzadás, remegés. Ez azért fontos, mert ha a beteg és környezete ezt fölismeri, megelőzhetők a súlyosabb szövődmények: elájulás, eszméletvesztés. A vércukor hirtelen csökkenésének oka a megkérdezett betegeknél gyakran az volt, hogy kihagytak egy étkezést: 27 százalékban a reggeli sietés miatt nem reggeliztek. A leggyakoribb ok (46 százalék esetében) valami hirtelen, rendkívüli fizikai megerőltetés volt. Az esetek 35 százalékában fordult elő, hogy gyógyszer-adagolási hiba állt a háttérben.

2011.05.19 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Amikor a csont pálcikaként roppan...

Hatszázezer nő és háromszázezer férfi. Ennyi embert érint hazánkban a csontritkulás. Közülük minden hatodik évente legalább egyszer eltöri valamelyik csontját. Vajon mit kell tudni a csontritkulás okozta törésekről?

tovább


Szponzorált hirdetések